ЦРУ: Китай се готви да даде оръжия на Русия

Време за прочитане:1 Минути, 0 Секунди

Китайските власти обмислят възможността да прехвърлят смъртоносни оръжия на Русия, заяви ръководителят на ЦРУ Уилям Бърнс в интервю за CBS News. „Ние сме уверени, че китайското ръководство обмисля предоставянето на смъртоносни оръжия“, каза Бърнс.

Според Бърнс Вашингтон няма доказателства за реални доставки, тъй като Пекин все още не е взел окончателно решение по този въпрос. Директорът на ЦРУ подчерта, че решението за изпращане на оръжия в Москва би било “много рискован и неразумен залог” за китайския президент Си Дзинпин.

Разкритието, че президентът на Китай Си Дзинпин обмисля тази ескалация, е драматична промяна спрямо предишните оценки на администрацията на Байдън.

По-рано американските власти заподозряха Пекин в намерение да помогне на Русия с оръжие. Държавният секретар Антъни Блинкен смята, че Китай планира да доставя оръжия и боеприпаси на Русия.

Той смята, че китайските власти също се опитват да претеглят последиците от подобно решение. В същото време, по думите му, китайският лидер Си Дзинпин наблюдава много внимателно руската инвазия в Украйна.

Седмици преди руската инвазия в Украйна, руският президент Владимир Путин и Дзинпин потвърдиха партньорството си. САЩ вече са санкционирали китайски компании, които са предоставили несмъртоносна подкрепа на руски наемници, включително сателитни изображения за подпомагане на насочването на оръжия в битка. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
0
Сподели