Франция се подготвя да въведе ограничения за потреблението на вода

Време за прочитане:1 Минути, 54 Секунди

Франция се подготвя да въведе ограничения за потреблението на вода в някои части на страната от март, което е безпрецедентен ход за това време на годината след най-сухата зима от 64 години насам, заяви министърът на околната среда Кристоф Бешу, цитиран от Ройтерс.

Ограниченията на водата ще бъдат въведени от март в безпрецедентен ход за времето от годината, каза френският министър на околната среда Кристоф Бешу в сряда.

Новината идва, когато други европейски страни са изправени пред подобни опасения от риска от катастрофална суша и повишаване на температурите поради глобалното затопляне след третия най-горещ януари в историята.

Неподходящото за сезона време на целия континент доведе до намаляване на водните резерви в Испания, намаляване на производството на култури и отливи, които оставиха гондолите неспособни да се движат по историческите канали на Венеция.

Франция е регистрирала 32 дни без дъжд, съобщи метеорологичната служба “Метео-Франс”.

Поливането и напояването вече е ограничено в 87 общини в южната част на страната, което обикновено се случва през лятото, а не през зимата. На срещи с официални лица в петък и понеделник ще се разгледа възможността за удължаване на този период, каза Бешу.
“Това е безпрецедентно” по това време на годината, каза министърът пред телевизионния канал “Френсенфо” и допълни, че Франция е в състояние на тревога.

Бешу не конкретизира възможните мерки, но заяви, че те ще бъдат “меки” и ще се предприемат за отделни случаи, когато това е необходимо в определен район, за да се избегне необходимостта от предприемане на по-строги, извънредни мерки в края на лятото. Като пример той посочи, че на някои територии може да се ограничи пълненето на плувни басейни.

Запасите от водни ресурси във Франция са ниски в сравнение с миналата година, което е вторият най-нисък показател за последните десет години, а количеството сняг в Алпите също е ниско в сравнение с 2022 г., която беше особено суха година.

“Като цяло очакваме ниско производство на електроенергия от ВЕЦ и по-ниски нива на реките за пролетта и лятото”, заяви експертът Жан-Пол Арман.

От “Метео-Френс” заявиха, че валежите през следващите три месеца ще бъдат от решаващо значение за връщането на подпочвените води и реките към обичайните им нива преди лятото.

От август 2021 г. насам през всички месеци с изключение на три е имало недостиг на дъжд.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
0
Сподели