Северна Корея е провела четири изпитания на стратегически крилати ракети

Време за прочитане:1 Минути, 26 Секунди

Северна Корея съобщи, че е извършила четири изпитания на стратегически крилати ракети във водите край източното си крайбрежие, предназначени да демонстрират способността на страната да проведе ядрена контраатака срещу враждебни сили, предаде Асошиейтед прес.

Официалната севернокорейска информационна агенция КЦТА заяви, че четирите ракети са летели близо три часа след изстрелването им от североизточен крайбрежен район, рисувайки овални и осмоъгълни фигури над морето, и са показали, че могат да поразяват цели на разстояние до 2000 километра.

Учението демонстрира „военната позиция на ядрените бойни сили на КНДР, укрепвайки по всякакъв начин способността си за смъртоносна ядрена контраатака срещу враждебните сили“, съобщи информационната агенция KCNA.

Ракетите не бяха обявени от Южна Корея или Япония, които често откриват и съобщават публично за изстрелванията на Северна Корея.

В същото време САЩ и Южна Корея са провеждали съвместно учение във Вашингтон, чиято цел е била да се даде по-твърд отговор на ядрените заплахи от страна на Пхенян. 

Ситуацията на Корейския полуостров в момента е много напрегната, отбелязва ДПА. През последните няколко седмици Северна Корея, която разполага с ядрено оръжие, извърши серия от ракетни изпитания.

Северна Корея напредва стабилно в разработването и масовото производство на нови ракети, въпреки санкциите, наложени от резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, които забраняват ракетните дейности на страната с ядрено оръжие.

Много изстрелвания, включително междуконтинентална балистична ракета (ICBM) в събота, бяха докладвани от държавните медии като тренировки, предназначени да подобрят способностите на войските, използващи оръжията.

Наблюдателите се опасяват, че първият ядрен опит на Пхенян от години насам е неизбежен.

В събота Северна Корея изпробва ракета с далечен обсег, която теоретично може да достигне територията на САЩ. В понеделник последва изстрелването на две ракети, които Япония и Южна Корея определиха като балистични ракети с малък обсег.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
0
Сподели