Русия унищожава газ на стойност 10 млн. долара всеки ден, предназначен за Европа

Време за прочитане:1 Минути, 42 Секунди


Централа край Финландия унищожава руски газ на стойност 10 млн. долара всеки ден, докато в Европа цените растат главоломно.

Това съобщава Би Би Си на базата на анализ, споделен с медията от консултантската компания Rystad Energy. Според него само на това място изгарят всеки ден 4.34 млн. куб.м газ – на годишна база това би било половината от потреблението на България за същия период (3 млрд. куб.м). Най-вероятно газът е първоначално предназначен за Германия.

За целта се използва нова централа за втечнен природен газ в Портовое, в Ленинградска област, северозападно от Санкт Петербург. Недалеч е компресорната станция в началото на “Северен поток”, който пренася газ към Германия (и който спира – за втори път това лято – за няколко дни в края на месеца).

От средата на юни в небето се издига огромен пламък над две кули на руско-финландската граница, пише Der Standard. Очевидно там горят големи количества природен газ, които Русия не доставя на Европа.

Изображението бе разпространено от финландската телевизия Yle. Според телевизионния оператор, това е разпределителна станция на руската енергийна компания “Газпром” близо до Портовое, където започва и газопроводът “Северен поток 1”.

Финландският телевизионен канал Yle се позовава на съобщения на очевидци и данни от американската космическа агенция Nasa и нейната глобална услуга за наблюдение на пожари, “Пожарна информация за системи за управление на ресурси”, която показва, че огънят продължава да гори близо до станцията Портовое. В региона не са забелязани други пожари, което предполага, че Русия изгаря излишния газ. Обикновено това целенасочено изгаряне се извършва, когато не е технически възможно или икономически целесъобразно газът да се транспортира по-нататък.

Редом с притеснението за цените на газа, расте и опасението на учени, че големите количества въглероден диоксид и сажди, които процесът създава, могат да ускорят топенето на арктическия лед, предупреждават от Би Би Си.

“Макар точните причини да не са известни, обемите, емисиите и местоположението са видимо напомняне за доминацията на руския газ на енергийните пазари в Европа”, обяснява Синдре Кнутсон от “Ристад”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
4
Сподели