Русия подготвя среща с външните министри на Турция, Сирия и Иран

Време за прочитане:1 Минути, 20 Секунди

Извършват се подготовки за среща на външните министри на Русия, Турция, Сирия и Иран, заяви в интервю за ТАСС руският заместник-министър на външните работи Михаил Богданов, който е и специален представител на руския президент за Близкия изток и африканските страни. По думите на Богданов се уточняват сроковете и условията за провеждане на такава среща.

“Дневният ред сега включва организирането на среща на външните министри в четиристранен формат. В момента се уточняват условията и сроковете”, каза той. Заместник-министърът припомни изказване наскоро на руския външен министър Сергей Лавров, че руската страна подкрепя участието на Иран в работата за насърчаване на нормализирането на отношенията между Сирия и Турция.

“Това ще даде възможност да се възползваме от потенциала, който беше изграден като част от процеса от Астана, който доказа своята ефективност”, отбеляза Богданов. На 28 декември 2022 г. министрите на отбраната на Русия, Сирия и Турция проведоха консултации в Москва в рамките на процеса на нормализиране на отношенията между Анкара и Дамаск. Според турски източници страните са се договорили да създадат съвместна тристранна комисия.

Руският заместник-министър на външните работи заяви още, че Русия се надява да бъде избегната мащабна турска военна операция в Северна Сирия, каквато Анкара преди време предупреди, че планира. “Смятаме, че ако съвместните ни усилия са успешни, не само ще бъде избегната мащабна турска военна операция в Северна Сирия, но и ще се появят допълнителни възможности за осигуряване на цялостно уреждане на ситуацията в тази страна, включително на хуманитарната и икономическата ситуация”, каза той, отговаряйки на въпрос за усилията на Русия, Турция, Сирия и Иран в процеса на нормализиране на отношенията между Анкара и Дамаск.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
0
Сподели