Путин подновява ядрените опити

Време за прочитане:4 Минути, 16 Секунди

Русия е невъзможно да бъде победена на бойното поле, но и няма да е първата, която ще използва ядрено оръжие. Това обяви руският президент Владимир Путин по време на традиционното си годишно послание към двете камари на парламента – Държавната дума и Съвета на федерацията.

В близо двучасовата си реч държавният глава изложи акценти по ключови теми от всички сфери на управление, коментира хода на войната в Украйна, но не пропусна и да оцени позицията на Запада в отношенията между Москва, Киев и останалите държави.

Според Путин не Русия е започнала войната, а тя само се опитва да я спре със сила, като Западът има намерения да превърне конфликта в Украйна в глобален.

Владимир Путин предупреди, че Русия ще поднови ядрените опити, защото подозира, че и Съединените щати се готвят да нарушат мораториума. Той заяви, че Русия ще се откаже от мораториума върху ядрените взривове и прекратява участието си в Договора за стратегическите настъпателни оръжия. 

“Никой не бива да си прави илюзии, че световният ядрен паритет може да бъде унищожен”, каза той. Путин заяви, че Министерството на отбраната и Росатом трябва да се подготвят за ядрени опити, ако се наложи.

Договорът за всеобща забрана на ядрените опити е подписан през 1996 година, но не е ратифициран от редица държави, включително от САЩ и Китай. Държавите, разполагащи с ядрено оръжие, доброволно се задължават да не извършват опити с тях. САЩ се придържат към собствен стандарт на „нулева мощност“. Той не е международно признат, но по него те оценяват ядрената политика и на други страни. 

Путин постави условие, че няма да участва в договора за стратегическите оръжия, докато към него не се присъединят и другите ядрени държави в НАТО – Франция и Великобритания.

Западните страни са похарчили според него “над 150 милиарда долара за помагачество и въоръжаване на киевския режим”. За сравнение, по данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, през 2020-2021 г. страните от Г-7 са отпуснали като помощ за най-бедните държави около 60 милиарда долара. При това срещу определени искания за покорност от страна на получателите, заяви президентът на Русия.

Никоя държава няма толкова много военни бази в чужбина като Съединените щати – “искам да подчертая това: стотици бази по целия свят, цялата планета е набучена (с тях), стига да погледнеш картата”, заяви Владимир Путин.

РЕПЛИКИ

САЩ са готови да обсъдят ограничаването на въоръженията с Русия по всяко време, каза държавният секретар Антъни Блинкън. Според него решението на Москва да преустанови участието си в Договора за съкращаване на стратегическите нападателни оръжия е “много разочароващо и безотговорно”.

“Абсурдна е представата, че Русия е под военната заплаха на Украйна или на когото и да е, коментира съветникът на президента на САЩ по национална сигурност Джейк Съливан. – Ако Русия прекрати войната и се прибере вкъщи, войната приключва. Но ако Украйна спре да воюва, а САЩ и коалицията престанат да й помагат да воюва – тогава Украйна изчезва от картата”, предаде “Дойче веле”. Американският президент Байдън в момента е във Варшава и днес в 18.30 ч. ще произнесе реч пред варшавяни. 

“Година след началото на тази война не виждаме признаци, че Путин се готви за мир. Както днес заяви, той се подготвя за продължаване на войната. Путин не трябва да спечели, защото това би означавало, че агресията побеждава и силата бива възнаградена. Ще бъде опасно за нашата сигурност и за целия свят. Затова трябва да продължим и да увеличим подкрепата за Украйна”, каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на съвместна пресконференция в централата на пакта в Брюксел с върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел и външния министър на Украйна Дмитро Кулеба.

“Никой не напада Русия, Русия е нападателят, а жертвата е Украйна. Преди година Путин започна неоправдана война срещу своя мирен съсед. Подкрепяме правото на Украйна на самозащита, залегнало в Устава на ООН”, добави генералният секретар.

ТАКА ИМ СЕ ПАДА НА ОЛИГАРСИТЕ

“Образът на Запада като “тихо пристанище” се оказа фалшив. Западът отне дори законно спечелени средства”, каза Путин по адрес на руските олигарси, които са влагали капитали в чужбина. По думите му руските бизнесмени са били и ще си останат второстепенни аутсайдери за Запада, с които там могат да правят всичко. Купените графски титли няма да помогнат, никой няма да им съчувства за отнетите яхти и дворци, увери Путин. 

“Те [руските предприемачи] трябва да разберат – там са второ качество. Но има и друг избор – да бъдат с родината си”, отбеляза той.

Путин призова да се инвестира в Русия, да се инвестира в предприятия и работни места. Според него “това е начинът да се заслужи признанието на хората за поколения напред”.

Междувременно, днес Руското министерство на външните работи съобщи, че е извикало американския посланик заради “агресивния курс” на Вашингтон, и обвини САЩ, че увеличават намесата си в конфликта в Украйна, предаде Ройтерс, съобщи БТА.

“В този смисъл на посланика беше казано, че сегашният агресивен курс на САЩ към задълбочаване на конфронтацията с Русия във всички направления е контрапродуктивен”, се посочва в изявлението.

Руското външно министерство добави, че е призовало САЩ дадат обяснения за взривовете, нанесли щети на газопроводите “Северен поток” миналата година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
0
Сподели