Протести и хиляди арести в Русия след обявената частична военна мобилизация

Време за прочитане:2 Минути, 10 Секунди

Руската полиция е арестувала хиляди протестиращи срещу решението на Кремъл за частична мобилизация на населението. Правозащитни организации съобщават за над 1300 задържани. Най-много са арестите в Санкт Петербург и Москва. Има десетки задържани и в Иркутск и други сибирски градове, както и в Екатеринбург и Томск. 

Спонтанните протести започнаха вчера, след като Владимир Путин нареди първата частична военна мобилизация на запасняци, която засяга 300 хиляди души.

Московската прокуратура предупреди, че митингите са незаконни, а участието в тях предвижда административна и наказателна отговорност.

В някои полицейски участъци в Москва на задържаните връчват призовки за явяване във военните комисариати, съобщиха активисти.

Призовки са били връчени на задържаните в няколко полицейски управления, като в едно от тях са пристигнали направо служители от военния комисариат.

Към момента е известно поне за един задържан, заплашен с наказателно дело заради отказ да подпише призовката.

Служители на ФСБ в Тюмен също предупредиха, че протестиращите срещу войната ще бъдат наказвани със служба в армията.

От спецслужбата съобщиха пред изданието Ura.ru, че полицията ще провери документите на протестиращите и ще ги изпрати във военното окръжие.

Макар Путин да заяви, че въвежда “частична” мобилизация, в която приоритетно ще бъдат призовани резервисти с опит във въоръжените сили, липсата на официални подробности предизвика объркване и страхове за това кой може да бъде засегнат.

Официалният указ на Кремъл, публикуван в сряда, е доста неясен по въпроса кой може да бъде мобилизиран.

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков в сряда не можа да отговори планират ли властите да затворят границата.

“Сега не мога да отговоря на този въпрос. Знаете, че има различни положения по тази тема в действащите закони. Нека да бъдем малко по-търпеливи. По този въпрос ще последват разяснения, каза Песков.

Председателятна комисията по отбрана в Държавната дума Андрей Картаполов каза, че подлежащите на мобилизация няма да имат ограничения за движение, докато не получат призовка, но в същото време ги посъветва да не ходят никъде. “Можете спокойно да отидете в Красноярск или Омск, но не бих ви посъветвал да отидете на почивка в Турция“, каза Картаполов.

“Всичко това ще доведе до огромна трагедия и огромен брой жертви”, изрази опасения основният критик на официалната власт в Кремъл по време на съдебно изслушване по едно от делата срещу него, става ясно от видео, разпространено от руски медии.

В социалните мрежи непрекъснато се споделят призиви за организиране на протести в много руски градове. От младежкото движение “Весна”, което е против войната, заявиха, коментирайки  мобилизацията: Това “означава хиляди руски мъже – нашите бащи, братя и съпрузи, да бъдат вкарани в месомелачката на войната. Сега тя влезе във всеки дом и при всяко семейство”, съобщи Ройтерс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
0
Сподели