Орбан: Администрацията на американския президента “натрапва интересите си на Брюксел”, а това “отслабва” Европа

Време за прочитане:2 Минути, 32 Секунди


Унгарският премиер Виктор Орбан смята, че администрацията на американския президента Джо Байдън “натрапва интересите си на Брюксел”, а това “отслабва” Европа, която била загубила “независимостта, икономическата и военната си сила” покрай войната в Украйна.

Това е част от коментарите, с които силно консервативният “Модьор немзет” цитира Орбан от среща на депутати от управляващата коалиция. Разговорът предхожда с няколко дни визитата срещата във Варшава, където представители на още осем източноевропейски държави – сред тях държавният глава на Унгария Каталин Новак и президентът на България Румен Радев – се срещнаха с Байдън и подписаха декларация, осъждаща Русия като “най-значимата и пряка заплаха за НАТО”.

По време на заседанието Орбан посочил основните противници на алианса – “провоенни международни групи по интереси, които включват администрацията на Байдън, провоенни брюкселски бюрократи и провоенни политици”.

По думи на Орбан “Европа е отслабнала през последната година, защото администрацията на Байдън отстоява интересите си в Брюксел без ограничения, за сметка на европейските интереси”.

Унгарският премиер изтъкна, че отговорът на конфликта в Украйна и “цунамито от санкции” са се отразили на икономиката на Европа, докато САЩ, които разполагат с достатъчно евтина енергия, са успели да избегнат тези предизвикателства.

Той заяви, че Европа е загубила своята независимост, икономическа и военна мощ само за една година и подчерта Унгария, че трябва да защити собствените си интереси, за да устои на разразилата се буря.

За да постигне това, Будапеща трябва да “защити позицията си за мир срещу администрацията на Байдън и Брюксел”, да защити унгарската икономика чрез борба с инфлацията и да укрепи своята армия, посочи Орбан.

За година от началото на бойните действия отношението на Будапеща към Украйна не се e изменило и тя продължавала да стои настрана от ставащото в съседна Украйна, тъй като в този конфликт не можело да има победител. Администрацията в САЩ, нещо повече, налагала интересите си на Брюксел в ущърб на европейските, а Унгария по думите му е единственият разумен глас.

Той поясни, че Будапеща не подкрепя никого в конфликта в Украйна, защото “в тази война не може да има победител”.

Москва не може да спечели поради помощта, която Западът предоставя на Киев, но Русия е ядрена сила, а “една ядрена сила не може да бъде притисната в ъгъла“, предупреди Орбан.

Унгария многократно е призовавала Русия и Украйна незабавно да се споразумеят за прекратяване на огъня, като същевременно се е противопоставяла на санкциите, наложени от Запада на Москва.

Миналата седмица Орбан заяви, че наказателните мерки не са успели да сложат край на военните действия, а вместо това са навредили на икономиката на Европа.

Междувременно, Виктор Орбан не се появи във Варшава за срещата на лидерите от Букурещката деветка (Б9) с американския президент Джо Байдън в сряда. Нещо повече, той настоява, че единственият, който може да договори мир с Владимир Путин, е бившият държавен глава на САЩ Доналд Тръмп, пише Daily Mail.

“Това ще звучи брутално, но надеждата за мир е името на Доналд Тръмп“, каза Орбан през октомври, твърдейки, че Байдън не е човекът за тази работа, защото “прекали“, като е казал на руския президент Владимир Путин, че е “военен престъпник”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
0
Сподели