Какви са шансовете на Европа да оцелее без руски газ?

Време за прочитане:4 Минути, 30 Секунди

Доставките за Полша и България бяха прекъснати, след като отказаха да плащат в рубли

В сряда руският енергиен гигант Газпром спря доставките на газ за България и Полша по газопровода Ямал-Европа поради неспазване на мандата за плащане в рубли. Това е първото прекъсване на доставките, откакто руският президент Владимир Путин поиска “недружелюбните страни” да плащат за природния газ в руска валута от 1 април или рискуват да бъдат прекъснати от жизненоважни доставки.

1. Как страните от ЕС ще покрият недостига на доставки?

Съобщава се, че Европейският съюз планира значително да увеличи покупките на руски газ чрез държави, които са готови да плащат в рубли, за да компенсират недостига на доставки за Полша и България.

Така нареченият механизъм на „обратен поток“ може да позволи на двете страни да увеличат вноса от съседите си в краткосрочен план. Вносът на втечнен природен газ (LNG) може да бъде друга възможност, но има ограничение за това колко доставчици на втечнен природен газ могат да произвеждат и транспортират. Освен това глобалният капацитет за втечняване е почти напълно използван, казват експерти. Някои държави от ЕС нямат алтернатива, тъй като нямат излаз на море и следователно не могат да получават пратки. Според експерти тези опции няма да могат да помогнат на членовете на ЕС да заменят липсващите доставки от Русия.

2. Каква е позицията на Газпром?

Руският енергиен гигант даде да се разбере, че спирането на доставките на газ ще продължи, докато плащанията не бъдат извършени в рубли. “Газпром” предупреди както Полша, така и България, които са транзитни държави, срещу всяко “неразрешено изтегляне” на доставките на газ, преминаващи през техните територии. В противен случай доставките за транзит ще бъдат „намалени с този обем“.

3. Как реагира ЕС?

Европейската комисия обвини руската компания в нарушаване на договора, описвайки решението за спиране на доставките като опит за „изнудване“. Брюксел заяви, че координира реакцията между страните-членки на ЕС.

4. Какво означава прекъсването за Полша и България?

И двете страни разчитат в голяма степен на руския природен газ. Доставките от Газпром покриват около 50% от потреблението на Полша и около 90% от потреблението на България. Според Федералната митническа служба на Русия доставките на газ за Полша са се увеличили с 9,4% през 2021 г. до 10,58 милиарда кубически метра. Доставките за България са се удвоили до 3,15 млрд. куб.м. Полските служители казват, че страната има достатъчни газови запаси и няма да има недостиг на газ в полските домове, тъй като нейното газово хранилище е запълнено на 76%. Българското правителство също заяви, че няма да има вътрешни ограничения за потреблението, като посочи, че доставките на клиентите са гарантирани за поне още един месец. И двете страни се опитват да увеличат вноса на втечнен природен газ.

5. Може ли спреният внос да бъде възстановен?

От “Газпром” казаха, че доставките ще бъдат възобновени, след като бъдат извършени плащанията в руска валута. Новият механизъм за плащане позволява на купувачите да плащат в избрана от тях валута, но те трябва да отворят сметка в рубли в руската Газпромбанк, за да могат плащанията да бъдат конвертирани в рубли и да достигнат до руските доставчици на газ.

6. Кои европейски държави са най-зависими от руския газ?

Двигателите на цялостната икономика на континента – Германия, Италия и Франция – са най-големите вносители на руски газ в ЕС. Германия внася около половината от газа си от Москва, докато Франция получава една пета от доставките си, според последните данни на Statista. Италия също е сред основните потребители, като разчита на Русия за 46% от вносния газ. Някои по-малки европейски страни, като Северна Македония, Босна и Херцеговина и Молдова, разчитат изключително на руската енергия. Финландия и Латвия получават 90% от доставките на газ от Русия, а Сърбия – 89%.

7. Някой готов ли е да плати рубли за газ?

Въпреки силното им разчитане на руската енергия, някои от купувачите от ЕС отхвърлиха условията за плащане на Кремъл. Други обаче, като Австрия и Унгария, казват, че са приели новия механизъм и са готови да го спазват. Следващото задължение за плащане на Унгария за руския газ се дължи в средата на май и страната ще преведе плащането си в евро към Газпромбанк, където сумата ще бъде конвертирана в рубли, каза външният министър на страната. Междувременно Bloomberg съобщи в сряда, позовавайки се на източници, близки до руския газов гигант, че десет европейски компании вече са открили сметки в рубли в Газпромбанк. Четирима европейски купувачи на газ са платили доставките в руска валута, казаха източниците.

8. Какво ще стане, ако откажат?

Президентът Путин ясно поиска купувачите от „неприятелски“ страни да плащат за газ в рубли или да бъдат прекъснати, считано от датата на плащанията за април. „Ако такива плащания не бъдат извършени, ще считаме това за неизпълнение от страна на купувачите с всички произтичащи от това последици. Никой не ни продава нищо безплатно, а ние също няма да правим благотворителност – тоест съществуващите договори ще бъдат спрени“, каза той миналия месец.

9. Може ли Европа да замени руския газ?

Това няма да е лесна задача, казват икономистите, отбелязвайки, че това ще изисква големи промени. Европейският съюз разчита на руския природен газ за отопление на домовете, готвене на храна и производство на електроенергия в повечето от 27-те държави-членки на блока. Експертите предупреждават, че отбиването на Европа от евтиния и богат руски газ би било много по-разрушителна перспектива. Някои представители на ЕС признаха, че внезапното преминаване от руската енергия ще бъде трудно, което ще доведе до рецесия и инфлация в европейската икономика.

2 thoughts on “Какви са шансовете на Европа да оцелее без руски газ?

  1. Русия на Путин е политичедки непредвидима и не може да бъде надежден партньор не само политичесси, но и икономически. Collateral damage от “специалната военна операция” за страната скоро може да стане вътрешно социално недоволство и брожения, отцепване на “автономни” републики, и пр. Така че за Европа, какта и за нас в дългосрочен план би било по-добре да сме възможно по-независими от техните суровини.
    България взе страна, и то – правилната, по въпроса за войната в Украйна. Европа, САЩ, светът не може, не бива да позволи на Путинизма да “триумфира”, щото залогът не е само Укрйна, а мирът в целия свят.

  2. Нещата са пределно ясни за всеки нормален човек, но не и за промити мозъци. Европа открадна над 300 милиарда евро от Русия, повечето от които са плащания за доставки на газ. На какво основание?
    В момента Русия приема плащане за газ приключено, когато парите посръпят в руска банка в рубли, от където не могат да бъдат откраднати. Нищо не се е променило. Купувачите плащат в каквато си искат валута, съгласно сключените договори, но са длъжни да си открият сметка в рубли и да ги прехвърлят в нея, в руска банка. Това е. Но на богата Европа това е неизгодно. Няма как да крадат повече.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
36
Сподели