ЕС няма да ни даде пари за по-солидна ограда по границата с Турция, но Румъния може да ни направи безплатна

Време за прочитане:3 Минути, 27 Секунди

България няма да откаже предложените от Европейската комисия дронове и радари за охрана на границата с Турция, но иска ЕС да финансира нова ограда, каза президентът Румен Радев в четвъртък след среща с президента на Унгария Каталин Новак.

Евросъюзът обаче няма да ни плати за издигане на по-солидна ограда по границата с Турция. Оказа се, че Румъния може да ни направи безплатна ограда по общата ни граница в Добруджа. Председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен даде да се разбере, че Брюксел не възразява държавите да си помагат на двустранна основа за опазване на границите.

За изненада на България Румъния почти се измъкна от тандема си с нея по пътя към Шенгенската зона. От двете препятствия, които ни държат извън зоната, тя преодоля едното, но малцина у нас забелязаха какво се случи. Нидерландската бариера падна за Букурещ и му остана само австрийската. Успехът на Румъния се дължи както на дългогодишната ѝ стратегия за дистанциране от България при изпълнението на критериите за Шенген, така и на ловък дипломатически ход през последните дни.

Нидерландия държеше двете държави пред шенгенските порти, защото през 2011 г. добави към техническите критерии и един политически – върховенството на закона. Докато България настояваше, че подобна добавка е некоректна, и не правеше нищо, за да докаже, че поставя закона над всичко – включително и над главния прокурор, то Румъния се стараеше да промени образа си.

Румъния вкара в затвора стотици висши корумпирани лица, включително бивши премиери, министри, магистрати, кметове, бизнесмени и пр. През това време България не успя да докладва в Брюксел нито едно име на осъден крадец от високите етажи на властта, въпреки всички скандали, в които се замесваха хората на Бойко по време на управлението на ГЕРБ. На нейния позорен фон Румъния се открояваше като отличничка в борбата с корупцията, а Нидерландия изглеждаше несправедлива, че третира двете държави еднакво. В Хага зрееше мисълта за тяхното разделяне.

Сега на Румъния ѝ остава да преодолее австрийската бариера

Виена се интересува само от едно – охраната на външните граници, за да не ѝ се примъкват мигранти по нелегални канали. С тези съображения канцлерът Карл Нехамер посети на 23 януари българо-турската граница. Огледа я и прецени на око, че ѝ трябват 2 млрд. евро, за да стане по-непропусклива. Някои наши политици се зарадваха, че Австрия ще ни осигури неподозиран финансов поток от бюджета на ЕС. Радостта изстина три дни по-късно, когато шведската комисарка Илва Йохансон я отряза в едно изречение: “Ако харчим пари за стени и огради, няма да ни останат за други неща”.

Това обаче не промени факта, че в българската ограда Австрия вижда дупка за 2 млрд. евро., която трябва да се запълни. Намекът на Урсула фон дер Лайен, че ЕК няма да пречи на двустранното сътрудничество за направа на огради, едва ли ентусиазира Виена да се втурне да харчи пари за тази цел. Следователно за Австрия българо-турската граница остава зле защитена. Най-простият начин да си реши проблема е като постави ново препятствие по пътя на мигрантите. 

Ако Румъния иска споразумение с Австрия, ще трябва да охранява границата си с България като външна граница на Шенгенската зона. Румънско-българската граница е 609 км., от които 470 км представляват река Дунав. Тя е естествена бариера още от римско време, когато е служела като северна граница на Римската империя. Само че тогава е спирала нашествия от север, а сега трябва да спре човешкия натиск от юг. Остават 139 км. граница по суша, която минава през Добруджа от Дунав до Черно море. Ако се наложи, румънците могат да опънат сравнително бързо мрежа от бодлива тел, която ще бъде почти два пъти по-къса от българската ограда на границата с Турция, която е 234 км. Освен това ще минава през равен, а не планински терен, което ще я направи значително по-евтина и лесна за монтиране.

Октомври започва да изглежда реалистичен срок за влизане в Шенгенската зона, но не на България, а на Румъния.

Последната ни надежда е Румъния да ни вземе на буксир като шлеп по Дунава, за да ни завлече до Шенген. Което означава другите да се смилят и да си затворят очите, като ни гледат колко сме жалки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели