Гълъбът на Радев уволни и Христо Даскалов от БАБХ

Време за прочитане:2 Минути, 42 Секунди

От днес Христо Даскалов е освободен от длъжността “Изпълнителен директор на БАБХ”. Това съобщиха на брифинг в Министерство на земеделието.

На поста отново се връща Христо Вълчанов. Това става със заповед на служебния министър-председател Гълъб Донев.

“В абсолютно нарушение на изборното законодателство, вчера Христо Даскалов се връща на работа преди ЦИК да обяви поименно избраните депутати. Същия ден Даскалов приема разпоредителни действия, свързани с уволнения и назначения на служители в БАБХ”, мотивира се Крум Неделков.

Даскалов също така сключил неправомерно, според Недялков, анекс към договор с изтекъл срок на действие и в края, след всички тези разпоредителни действия, заминава на служебна командировка в Италия на разноски по проект на структурата на БАБХ.

За всички тези действия не бил уведомен министърът на земеделието Явор Гечев, който не толерирал подобен род действия и поведение.

“Връщането на старите корупционни схеми започна още преди ГЕРБ да са изпълнили отговорността си да направят редовно правителство”, коментира във фейсбук профила си Даскалов. 

“Знаете всички факти по случая Капитан Андреево. Знаете за заплахите, за опитите за подкупи, за черната кампания срещу всички нас, които „посегнахме“ на любимата фирма на Борисовата власт. Знаете за партийните функционери на ГЕРБ, свързани с фирмата на границата.
Знаете, че направихме всичко, за да спрем реставрацията на „Евролаб 2011“ на Капитан Андреево.
Това е отговорът на държавата.
Заедно с колегите от „Продължаваме промяната“ ще продължа да се боря вече от Народното събрание със схемите, които тровят и ограбват хората и които канализират огромен финансов ресурс за купуване на избори. Но уволнението ми е знак, че имаме нужда от цялата ваша подкрепа, за да не се върнем обратно в мрака, от който точно започнахме да излизаме! #ДаСиДовършимРаботата”

Даскалов оглави БАБХ в последния ден на миналата календарна година. Тогава, със заповед на Кирил Петков, Даскалов зае мястото на Христо Вълчанов.
Даскалов бе едно от главните действащи лица при изгонването на частната компания “Евролаб 2011” на граничния пункт “Капитан Андреево” през лятото, когато обяви, че папка, в която е имало пари, му е била дадена от ректора на Университета по хранителни технологии в Пловдив Пламен Моллов по повод проверки, които държавата започна спрямо фирмата “Евролаб 2011”.. 

Според Даскалов за 10 години България е загубила около 1 милиард лева заради това, че частната фирма е извършвала фитосанитарния контрол на граничния ни пункт. На Даскалов му беше предложен подкуп от 100 хил. лева, за да не закача фирмата на границата – външна за ЕС.

От 20 май БАБХ пое всички етапи от извършвания на границата с Турция фитосанитарен и ветеринарен контрол върху стоки, вносът от трети страни, за сметка на частната фирма “Евролаб 2011”. Фирмата е действала като оператор, като е посрещала камионите от турска страна и им е съдействала за по-бързо преминаване през пункта, а същевременно е извършвала лабораторния контрол на стоките им. Когато системата е работила така, откритите проби с пестициди са били около 1.5-2%, а след като БАБХ пое контрола, откритите пестициди се повишиха до около 10% от 800-900 направени проби.

Сериозните пропуски в граничния контрол за предходните десет години бяха установени и от одит направен от главна дирекция „Здравеопазване и безопасност на храните” към Европейската комисия (DG Sante), която публикува доклад за извършения в началото на юли по покана на кабинета Петков одит на фитосанитарния контрол на ГКПП “Капитан Андреево”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели