БНБ обяви по-висок основен лихвен процент за февруари

Време за прочитане:53 Секунди

Българската народна банка (БНБ) обяви основен лихвен процент (проста годишна лихва) в размер на 1,82 на сто, считано от 1 февруари 2023 година. БНБ започна да обявява по-високи лихвени проценти считано от октомври 2022 г., когато от 0 на сто той стана 0,49 на сто, след първото увеличение от 2016 г. За януари лихвеният процент бе обявен в размер на 1,42 на сто.

У нас основният лихвен процент няма пряко отражение върху лихвите по депозитите и кредитите, които се определят предимно от лихвените нива, установени от Европейската централна банка.

ОЛП се прилага ограничено на банковия пазар у нас и засяга някой левови кредити, повечето банки използват данни от “Лихвената статистика” на БНБ при определяне на своите референти лихвени проценти, които са част от цялостната цена на даден заем или кредит.

С увеличаване на ОЛП нараства и законната лихва за забава, която е 10 на сто плюс стойността на индикатора. Досега обаче, въпреки поскъпването от октомври, наказателната лихва не се промени, защото тя се определя два пъти в годината – през юли и януари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели