Fox news: Само с едно решение Китай ще лиши САЩ от цялата им армия

Време за прочитане:56 Секунди

Военнослужещите от американската армия може да се лишат от оръжията си, ако Китай реши да спре доставките на редкоземни минерали за САЩ, съобщава Fox News.

Според информацията, 17 редкоземни елемента съставляват почти цялото електронно оборудване, използвано от армията на САЩ, включително най-новите изтребители F-35, танкове M1 Abrams и ракети земя-въздух с портативни радиостанции.

Фактът, че Китай контролира почти 90 % от световните доставки на редкоземни елементи, необходими за националната сигурност на САЩ, е много проблематичен за САЩ.

Министерството на отбраната вече е представило своето предложение за промяна, като е поискало от Конгреса да отпусне 253,4 млн. долара за стимулиране на минното дело в САЩ.

“Ако веригата за доставка на тези минерали бъде прекъсната, страната ще изгуби бойните си самолети, строителството на танкове ще спре, а войниците ще имат проблеми с комуникацията”, се казва в статията.

Съединените щати разполагат със запаси от необходимите суровини най-много за една година. Освен това страната има строги екологични разпоредби, които ограничават собственото ѝ производство.

Като се има предвид нарастващото напрежение между двете сили по отношение на Тайван и Украйна, монополната позиция на Пекин предизвиква безпокойство в Белия дом.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
0
Сподели