Danske Bank си призна: Подвела е американските банки относно контрола срещу прането на пари на нейния естонски клон

Време за прочитане:2 Минути, 50 Секунди

Най-голямата датска банка Danske Bank се призна за виновна в измама срещу банки в САЩ, по-специално в осъществяването на схема за достъп до финансовата система на САЩ на стойност няколко милиарда долара. Това съобщи АП, като се позова на официалния уебсайт на Министерството на правосъдието на САЩ.

На 13 декември Danske Bank се съгласи да плати 2 млрд. долара обезщетение за приключване на разследването.

Според съдебните документи банката тайно е превеждала пари от “високорискови” клиенти в Русия и други държави към финансовата система на САЩ. Благодарение на действията на Danske Bank тези клиенти са имали достъп до американски банки, които са обработили 160 млрд. долара от тяхно име.

“В продължение на години Danske Bank е лъгала и мамила американски банки, за да прехвърли милиарди долари от подозрителни и престъпни средства през финансовата система на САЩ. По този начин Danske Bank, най-голямата банка в Дания, умишлено пренебрегва законите на САЩ, които добре познава, улеснява изпирането на престъпни и подозрителни доходи през САЩ и компрометира американската финансова мрежа”, заяви прокурорът на САЩ Деймиън Уилямс.

Той също така отбеляза, че срещу Danske Bank вече е заведено дело за дългогодишно престъпно поведение, тя се е признала за виновна, ще ѝ бъдат отнети над 2 млрд. долара и ще прилага и поддържа актуализирана програма за съответствие и мерки срещу изпирането на пари.

“Банките и другите финансови институции по света трябва да се вслушат в това послание: ако искате да използвате финансовата система на САЩ, трябва да играете по правилата. Ако не го направите, ще ви потърсим отговорност”, подчертава прокурорът.

Според заместник-главния прокурор Лиза О. Монако признаването на вината и глобата на Danske Bank от 13 декември показва, че Министерството на правосъдието на САЩ “ще защитава яростно целостта на финансовата система” на Щатите от мръсни чуждестранни пари – както руски, така и други.

Според признанията и съдебните документи в периода 2008-2016 г. Danske Bank е предлагала банкови услуги чрез своя клон в Естония – Danske Bank Estonia. Тя имаше печеливша бизнес линия за обслужване на нерезидентни клиенти, известна като NRP. Danske Bank Estonia привлича клиенти на НРП, като им позволява да превеждат големи суми пари чрез банката без особен надзор. Служителите на Danske Bank Estonia са се сговорили с клиенти на НРП, за да прикрият истинското естество на техните транзакции, включително чрез използване на подставени лица, за да скрият действителната собственост на средствата.

Достъпът до американската финансова система чрез американски банки е бил от решаващо значение за Danske Bank и нейните клиенти, които са разчитали на достъп до американски банки за обработка на транзакции в долари, се казва в изявление на Министерството на правосъдието на САЩ.

За да приключи разследването, Danske Bank се призна за виновна по един пункт от обвинението в заговор за извършване на банкова измама. Съгласно условията на споразумението за признаване на вина, компанията се съгласи на конфискация по наказателноправен ред в размер на 2,059 млрд. долара. Danske Bank също така ще сключи отделни наказателни или граждански споразумения с местни и чуждестранни органи, а Министерството ще кредитира плащания на стойност около 850 млн. долара, които банката ще направи на Комисията по ценни книжа и фондови борси (SEC) и датските власти.

Банката беше разследвана през 2018 г., след като разкри, че повече от 230 милиарда долара са изтекли от Русия и други бивши съветски републики през нейния естонски клон. Danske Bank си призна, че голяма част от транзакциите вероятно са били незаконни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели