4 страни се споразумяха за черноморския електропроект

Време за прочитане:1 Минути, 56 Секунди

Лидерите на Азербайджан, Грузия, Румъния и Унгария подписаха в събота споразумение за подводен електрически кабел под Черно море, който да доставя зелена азерска енергия в Европа.

Проектът може да се превърне в нов източник на енергия за Европейския съюз, тъй като блокът се стреми да намали зависимостта си от руската енергия.

„От началото на руската война ние решихме да се откажем от руските изкопаеми горива и да диверсифицираме възможностите си към надеждни партньори в енергийната област, като присъстващите на тази маса. И това работи“, каза Урсула фон дер Лайен, президент на Европейската комисия.

Споразумението включва 1100-километров (685 мили) електрически кабел с мощност 1000 MW под Черно море, от Грузия до Румъния, като част от по-широките усилия на Европейския съюз да диверсифицира енергийните ресурси от Русия в условията на войната в Украйна.

„Предвид настоящия контекст на сигурност, белязан от военната агресия срещу Украйна, трябва да си сътрудничим по-добре и да проявим повече солидарност, за да смекчим общите предизвикателства“, заяви румънският президент Клаус Йоханис на срещата, на която присъства и Урсула фон дер Лайен.

„Нашето сътрудничество в областта на енергетиката отговаря на стратегическите ни интереси. То ще повиши енергийната ни устойчивост и ще осигури диверсификация на доставките и транспортните маршрути. То е пазарно обусловено предвид увеличеното търсене на енергия в Европа“, добави Йоханис.

Фон дер Лайен заяви на срещата, че стратегията на ЕС да обърне гръб на руските изкопаеми горива и да се диверсифицира към така наречените от нея “надеждни енергийни партньори” дава резултат.

Тя посочи, че ЕС е готов да предостави финансова подкрепа за проекта в очакване на резултатите от предпроектното проучване.

„За да интегрираме нарастващия дял на възобновяемите енергийни източници, се нуждаем от наистина по-силни електроенергийни междусистемни връзки. Ето защо черноморският енергиен кабел между Румъния, Грузия и Азербайджан е толкова важен“, каза фон дер Лайен.

„Той ще спомогне за засилване на сигурността на доставките ни, като доставя електроенергия от възобновяеми източници в ЕС през Румъния и Унгария“, добави председателката на ЕК.

Проектът може да бъде завършен в рамките на три до четири години.

Фон дер Лайен заяви, че черноморският кабел би могъл да превърне Грузия в електроенергиен център и да я интегрира във вътрешния пазар на електроенергия на ЕС, а също така би могъл да помогне да започне възстановяването на енергийната система на Украйна и възстановяването на страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
12
Сподели