263 хиляди души са без дом в Германия

Време за прочитане:1 Минути, 49 Секунди

Според първия доклад на Федералното министерство на труда и социалните въпроси за положението на бездомните в страната, към 31 януари 2022 г., 263 000 души в Германия не разполагат с жилище. В него се различават основно три групи хора без свой дом: приютени в центрове за спешно настаняване, скрити бездомници (които живеят у роднини или приятели) и такива, които спят направо на улицата или във временни приюти. Към края на януари тази година към първата група са се причислявали 178 хиляди души, към втората – 49 хиляди, а третата е включвала 37 хиляди души.

Двама от всеки трима бездомници са мъже, 35 на сто са жени, два процента са „различни” или за тях няма данни за пола. Средната възраст на хората, спящи на открито, е 44 години, 32 на тези в спешните домове за настаняване, и 35 години на онези, които са приютени от близки или познати.

Мнозинството – с германско гражданство

От доклада на правителството става ясно още, че повечето от хората без покрив над главата си имат германско гражданство – 2/3 от хората, спящи на улицата, и ¾ от живеещите при приятели, са с германски паспорти. Останалите са чужденци или попадат в графата „без гражданство”. От групата на настанените в приюти само 31% са с германско гражданство. Отчасти това се дължи на факта, че се броят също и хората от бежанските приюти, когато остават там за по-дълго време.

Този начин на живот се отразява и на здравето на тези хора. Така например повече от 31 процента от скритите бездомници са определили здравословното си състояние като недобро или направо лошо, и цели 40 процента от живеещите на улицата. Половината от всички бездомници са посочили, че имат поне едно продължително заболяване или някакво увреждане, една четвърт страдат от някаква зависимост, а сред уличните бездомници делът им достига 35 процента.

До 2030 година – нито един бездомник в Германия

Темата за бездомниците е залегнала в управленската програма на сегашното германско правителство, което си поставя за цел до 2030 година в Германия вече да няма бездомници. Сегашният доклад е изготвен въз основа на закона от началото на 2020 година, който задължава властите да докладват броя на бездомните хора в страната. Следващият доклад ще излезе през 2024 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели