254 “терористи” са неутрализирани в рамките на антитерористичната операция “Лапа-Меч” в Сирия и Ирак

Време за прочитане:1 Минути, 36 Секунди

Турският министър на националната отбрана Хулуси Акар съобщи днес, че 254 “терористи” са неутрализирани в рамките на антитерористичната операция “Лапа-Меч” в Сирия и Ирак, предаде държавната телевизия ТРТ-Хабер.

Министър Акар каза още, че по време на офанзивата са обстрелвани 471 цели. Той подчерта, че операцията е насочена единствено срещу терористите.

Време е терористите да си платят. Те ще разберат, че “не могат да си играят с турските въоръжени сили”. Ние ще отмъстим за всяка капка кръв на нашите мъченици, деца, учители и граждани, които загубиха живота си, каза Акар.

Той добави, че терористите нямат друг избор, освен да се предадат на правосъдието.

Операцията “Лапа-Меч” бе предприета от турските военни по цели на кюрдски бойци в Северна Сирия и Северен Ирак след кървавия атентат на булевард “Истиклял” в Истанбул в неделя, при който загинаха шест души и бяха ранени над 80. Смята се, че групировката ПКК/СЗН (Кюрдска работническа партия/Сили за защита на народа) стои зад организирането на атентата.

Кюрдската работническа партия, която води въоръжена борба срещу турската държава от 1984 г., се разглежда като терористична организация от Анкара, ЕС и САЩ. Групировката има бази в Северен Ирак и свързаните с нея бойци са активни в Северна Сирия.

Русия призовава турските си партньори към сдържаност, за да бъде предотвратена по-нататъшна ескалация на напрежението в Сирия.

Това заяви днес Александър Лаврентиев, специален пратеник на Русия за Сирия, цитиран от ТАСС.

Разбира се, че ще призовем турските си колеги за известна сдържаност, за да предотвратим ескалация на напрежението не само в северната част на страната, но и в цяла Сирия. Смятаме, че трябва да продължим да работим с всички заинтересовани страни и да се опитаме да намерим подходящо решение, включително на кюрдския въпрос, заяви той. Анкара обосновава решението за стартирането на операцията „Лапа-Меч“ в Сирия заради терористичното нападение в центъра на Истанбул в неделя, при което загинаха шест души, а над 80 бяха ранени, посочи дипломатът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
23
Сподели