151 години от рождението на Гоце Делчев: Напрегната обстановка и строги мерки за сигурност

Време за прочитане:1 Минути, 19 Секунди

Строги мерки в Скопие. Полицейски кордон пази района около църквата „Св. Спас”, където са положени тленните останки на големия български революционер и идеолог на борбите за освобождението на Македония и Одринско от Османско владичество – Гоце Делчев. България и Република Северна Македония (РСМ) отбелязват 151 години от рождението на Гоце Делчев в ситуация на силно напрежение между двете страни и очаквания за провокации.

Затворени улици и много полиция около мястото, където е погребан революционерът. Веднага след срещата между вътрешните министри на България и Северна Македония в понеделник, местните власти взеха мерки. Около църквата „Св. Спас” ще бъдат допускани само акредитирани лица.

От българска страна пред тленните останки на Гоце Делчев ще се поклонят вицепремиерът Иван Демерджиев, здравният министър Асен Меджидиев, посланика ни в Скопие Ангел Ангелов. Очаква се в столицата на Северна Македония да пристигнат между 100 и 150 българи, организирали се с автобуси, независимо от изострения тон между властите в двете държави и нарастващия език на омразата в югозападната ни съседка. Те ще бъдат ескортирани от границата до подстъпите на Скопското кале.

Заради криминалните прояви към българските културни клубове в югозападната ни съседка през последните месеци и зачестилите нападения срещу българи от Република Северна Македония, властите там са предприели изключителни мерки за сигурност и недопускане на провокации, както от страна на крайно настроени македонски граждани, така и от български граждани, които ще отидат да се поклонят пред гроба на Гоце Делчев.

Властите в Северна Македония увериха, че са взети всички мерки да не бъдат допуснати инциденти, но и “обиди към македонския народ и държава или поведение, което да смущава чувствата на македонските граждани”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
4
Сподели