23 машини за гласуване вече са извън строя. Преминаха на хартиени бюлетини

Време за прочитане:2 Минути, 0 Секунди

Машините, с които е преустановено гласуването вече са 23 за цялата страна. ЦИК разглежда още два сигнала – един за Плевен и един за Перник, но изчакват допълнителна информация затова, че машините на работят, за да се вземе окончателно решение дали да се премине към хартиено гласуване.

„Във всички 23 секции се гласува с хартиени бюлетини. Имаме на няколко места машини, които не работят, но това са на места с общо две машини, така че се продължава гласуването на работещата машина – тези секции не влизат в бройката. Такава секция има извън страната, има и у нас“, допълни Матева. Това заяви заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева на брифинг в деня на днешните предсрочни парламентарни избори.

Общият брой избирателни секции в страната и извън страната е 12 934. Подвижните секции са 292, в затворите са образувани 15 избирателни секции, в болниците – 121, извън страната секциите са 755, секциите с хартия са 3 264. В страната се гласува в 2810 секции с хартия, а извън страната – 454.

Към момента за страната за проблеми с гласуването са подадени 35 сигнала, а 3 от тях са за нарушения в СИК. Навсякъде в страната и извън страната СИК работят, изборният ден е открит, увери Матева.

Има и подадени 2 жалби за предизборна агитация и нарушения – в интернет сайтове.

От своя страна говорителят на ЦИК Цветозар Томов посочи, че има първи приключили избори в Нова Зеландия и в Австралия. Няма сведения за сериозни проблеми в Далечния Изток. В Европа е започнало гласуването навсякъде, като част от проблемите са били свързани с неявяването на представителите на секционните избирателни комисии или закъснения.

Всички секции в Европа работят, като още не е започнало гласуването в Северна и Южна Америка.

Има проблем от 2-3 места в Турция, че се общува на език, различен от българския език. Томов обаче не каза за кои населени места в Турция става въпрос.

В цели области има проблеми в отделни секции. Там, където не може да се реши проблемът, и машината не може да заработи, ще се премине към хартиено гласуване, добавиха още от ЦИК.

Цветозар Томов от ЦИК обясни за сигнала, че се готви за саботаж в някои ромски махали с машинното гласуване. Схемата е да се каже няколко пъти, че бюлетината е отчела грешен избор, с което се да се премине към хартиено гласуване. Такива случаи обаче е имало винаги при машинно гласуване, допълни Томов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
0
Сподели