Японското министерство на външните работи обвини ФСБ в “принудително” задържане и разпит на японски дипломат във Владивосток

Време за прочитане:1 Минути, 14 Секунди

ФСБ на Русия задържа Мотоки Тацунори, консул по политическите въпроси на генералното консулство на Япония във Владивосток. Това съобщи Центърът за връзки с обществеността на Федералната служба за сигурност на Руската федерация, пишат руските медии.

Съобщава се, че дипломатът е бил задържан при получаване на информация с ограничено разпространение.

„Японски дипломат беше заловен на местопрестъплението, докато получаваше срещу парично възнаграждение ограничено разпространена информация за текущите аспекти на сътрудничеството на Русия с една от страните от Азиатско-Тихоокеанския регион, влиянието на санкционната политика на Запада върху икономиката и ситуацията в Приморския край“, казаха от службата.

Япония пък обвини Русия в неприемливо поведение и предупреди, че ще предприеме “подходящи мерки”, след като ФСБ задържа японски дипломат във Владивосток.

Японското министерство на външните работи обвини ФСБ в “принудително” задържане и разпит, като според японската информационна агенция Киодо, Мотоки е бил със завързани очи и физически обездвижен.

Физическата сила върху дипломат е “нарушение” на Виенската конвенция за дипломатическите отношения, припомни външното министерство.

Токио привика руския посланик Михаил Галузин, за да поиска официално извинение, като същевременно добави, че ще предприеме “мерки” в отговор.

“Японското правителство изразява остър протест и иска официално извинение от руската страна и предотвратяване на повторение на ситуацията. Освен това японското правителство ще предприеме съответните мерки”, се казва в изявлението.

Руското външно обяви Тацунори за персона нон грата заради дейности, “вредящи на интересите на Русия в областта на сигурността”. Консулът е освободен след няколко часа задържане и му е даден срок от 48 часа да напусне страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
0
Сподели