Шри Ланка обяви извънредно положение: Президентът ѝ избяга на Малдивите

Време за прочитане:1 Минути, 20 Секунди

В Шри Ланка бе обявено извънредно положение часове преди очакваната оставка на президента ѝ Готабая Раджапакса след месеци на протести, чиято кулминация бе щурмът на резиденцията му и тази на премиера в почивните дни.

Премиерът Ранил Викремесингхе обяви извънредно положение в страната. Наложен е и комендантски час в западната част на острова, а по улиците е използва сълзотворен газ срещу демонстранти. Според местни и международни медии обаче в столицата Коломбо стотици демонстранти все още са в резиденциите на държавния глава и министър-председателя. По улиците има засилено присъствие на армията, разказва кореспондент на “Ал Джазира” в столицата.

Местно издание съобщава и за изстрели по протестиращите край премиерската резиденция.

Раджапакса, чийто екип потвърди преди дни плановете за оставка на 13 юли, междувременно избяга на Малдивите, откъдето се очаква да бъде формално обявено оттеглянето му от поста.

Нов проблем: “изпълняващ длъжността президент”

Според военновъздушните сили 73-годишният държавен глава, свързан с икономическия колапс на страната и с връщането на периода на семейно управление, е избягал в Малдивите със съпругата си и двама служители по сигурността. Пристигнали са около 1 ч. българско време (3 ч. местно) сутринта според Би Би Си. Смята се, че целта е да се избегне рискът да бъде арестуван от следващата власт.

Защо се разгоря кризата в Шри Ланка четете тук.

Местната служба на британската обществена медия цитира събеседник, според когото Раджапакса няма да остане на Малдивите, а ще пътува до трета страна. И брат му, бившият финансов министър Басил Раджапакса, вече не е в страната.

Междувременно Викремесингхе изненадващо се обяви за “действащ президент” – длъжност, която на теория трябва да изпълнява председателят на парламента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
0
Сподели