Шри Ланка обяви извънредно положение

Време за прочитане:1 Минути, 8 Секунди

Действащият президент на Шри Ланка Ранил Викремесингхе обяви извънредно положение.

Това гласи правителствено съобщение, публикувано късно в неделя, съобщи “Ройтерс”.

Това се случва, докато администрацията му се опитва да потуши социалните вълнения и да се справи с икономическата криза, обхващаща островната държава.

“Целесъобразно е да се направи това в интерес на обществената сигурност, опазването на обществения ред и поддържането на доставките и услугите, които са от съществено значение за живота на общността”, се посочва в уведомлението.

Сваленият президент на Шри Ланка Готабая Раджапакса, който избяга в чужбина тази седмица, за да избяга от народно въстание срещу правителството си, каза, че е предприел “всички възможни стъпки”, за да предотврати икономическата криза, която погълна островната държава.

Оставката на Готабая Раджапакса беше приета от парламента в петък. Той отлетя за Малдивите и след това за Сингапур, след като стотици хиляди антиправителствени протестиращи излязоха по улиците на Коломбо преди седмица и окупираха официалната му резиденция и офиси.

Парламентът на Шри Ланка се събра в събота, за да започне процеса на избиране на нов президент, и пристигна пратка с гориво, за да осигури известно облекчение на засегнатата от кризата нация.

Викремесингхе, съюзник на Раджапакса, е един от най-големите претенденти да поеме президентския пост, но протестиращите искат той също да си отиде, което води до перспектива за нови вълнения, ако бъде избран.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
2
Сподели