Шолц и Макрон в опит да успокоят френско-германското напрежение

Време за прочитане:2 Минути, 47 Секунди


Отношенията между Франция и Германия отдавна са двигателят, който движи Европейския съюз, а среща в сряда между канцлера Олаф Шолц и президента Еманюел Макрон в Париж е шанс той да се върне на пътя след месеци на разединение, пише “Файненшъл таймс”.

Френско-германското напрежение беше разкрито на срещата на върха на ЕС миналата седмица в Брюксел, когато Макрон каза пред репортери, че Берлин рискува “да се изолира” в Европа.

Въпреки че Шолц подчерта, че не се чувства изолиран “по никакъв начин”, двете страни бяха на противоположни страни в остър дебат дали да се въведе таван за целия ЕС на цените на газа. Френският финансов министър Брюно льо Мер призна, че отношенията са “трудни” и изискват “пренастройване”.

“Войната в Украйна, газовият и енергийният въпрос и въпросът за Китай трябва да ни доведат до стратегическо предефиниране на френско-германските отношения”, посочи той преди срещата на върха.

Властите в Берлин отхвърлят приказките за разногласия. “Ние се различаваме по някои неща, но не и по наистина фундаменталните въпроси”, каза източник, добавяйки, че “по отношение на подкрепата на Украйна и подпомагането на компании, засегнати от войната, ние сме много близки”.

Въпреки това Пиер Селал, бившият постоянен представител на Франция в ЕС, изрази загриженост, че двете страни изглеждат неспособни да преодолеят различията си, както са правили в миналото. “Машината за създаване на компромиси, изглежда, е блокирана”, каза той в интервю.

Германия и Франция обикновено се координират тясно в навечерието на срещите на върха на ЕС. След постигане на споразумение техните позиции по ключови въпроси формират пътна карта за европейски действия. Но липсата на такава внимателно проектирана дипломация на срещата миналата седмица беше симптоматично за все по-нестабилните отношения.

През последните седмици Париж и Берлин се сблъскаха за всичко – от бойни самолети и системи за противовъздушна отбрана до газопроводи.

Напрежението достигна връх миналата седмица с отлагането на съвместното заседание на френския и германския кабинет, което трябваше да се проведе на 26 октомври. Длъжностни лица се оправдаха с натоварените графици на висшите министри, но и двете страни признаха в тесен кръг, че са необходими повече разговори по редица досиета.

Вместо това Макрон и Шолц ще имат работен обяд в Париж в сряда. Макар че въпросите за отбраната и енергетиката ще бъдат на масата, източник от Елисейския дворец каза, че Париж иска по-широка дискусия, насочена към изработване на споделена визия за френско-германските отношения.

Наблюдатели отдават част от напрежението на войната на Русия в Украйна, която постави френската и германската икономика под огромно напрежение. По-специално Германия е изправена пред остри предизвикателства за икономическия си модел, който отдавна се основава на евтин руски газ, ниски разходи за отбрана и неограничен достъп до китайския пазар.

“Французите се притесняват, че в крайна сметка Германия ще стане по-близо до Източна Европа, с потенциални държави – членки на ЕС, като Украйна и страните от Западните Балкани, отколкото до Франция”, каза Джейкъб Рос, научен сътрудник в Германския съвет за външни отношения (DGAP), мозъчен тръст. “И те се опасяват, че в дългосрочен план това може да засили господството на Германия в Европа.”

Берлин има своите причини да бъде раздразнен от Париж, тъй като от френската опозиция се обявиха срещу проекта MidCat, газопровод над Пиренеите, който щеше да свърже иберийския и по-широкия европейски енергиен пазар. MidCat, който Германия отдавна подкрепяше, беше загърбен миналата седмица, след като Франция и Испания се съгласиха вместо това да изградят подводен тръбопровод между двете страни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
10
Сподели