Шокиращо: Руски ТВ водещ, призовал за удавяне на украински деца, се извинил

Време за прочитане:1 Минути, 39 Секунди

Руски телевизионен водещ се извини за призива си украински деца да бъдат давени, а руският Следствен комитет каза, че го разследва заради тези коментари, предаде Ройтерс.

Руският държавен канал RT отстрани своя провоенен водещ Антон Красовски в понеделник, след като той предложи в ефир украинските деца, които казват, че Русия е окупирала страната им, да бъдат „удавени“ и „изгорени“. 

Главният редактор на RT Маргарита Симонян обяви решението на канала да „забави сътрудничеството“ с Красовски, който е под санкциите на ЕС като един от водещите руски пропагандисти , в публикация в Telegram късно вечерта. 

„Изявлението на Антон Красовски е диво и отвратително. Може би Антон ще обясни от каква временна лудост е причинено“, написа тя.  

В петък, по време на седмичното си телевизионно предаване „Антоними“, където гостува на руския писател на научна фантастика Сергей Лукяненков, излъчвано по контролираната от държавата руска телевизия  Ар Ти (RT), водещият Антон Красовски каза, че украинските деца, които възприемали руснаците като окупатори по времето на Съветския съюз, трябвало да бъдат “хвърлени направо в бурно течаща река” и да бъдат давени.

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба, обвини Ар Ти в подбуждане към геноцид и заяви, че трябва да бъде забранена по целия свят. Главният редактор на телевизионния канал Маргарита Симонян съобщи, че Красовски е отстранен от работа заради “отвратителните” си коментари, и че никой в Ар Ти не споделя възгледите му.

Красовски написа в пост в социалните мрежи, че е “наистина се чувства неудобно”.  “Ами, случва се: ти си в ефир, увличаш се и не можеш да спреш… Моля за извинение всички, които са били шашнати от това”, заяви той.

Ар Ти е държавна телевизия, контролирана от Кремъл, рупор на руската инвазия в Украйна, по която често звучат призиви руският президент Владимир Путин да предприеме още по-агресивен подход във войната. Коментарите на Красовски обаче преминаха границата според властите. Следственият комитет, който разследва тежки престъпления, каза, че е бил сезиран да разгледа неговите “остри изявления” и е разпоредил проверка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
24
Сподели