Шефът на японската полиция подаде оставка след убийството на бившия премиер Шиндзо Абе

Време за прочитане:1 Минути, 5 Секунди

Шефът на японската полиция Итару Накамура съобщи, че е подал оставка и призна, че е имало пропуски в охраната на бившия премиер Шиндзо Абе, убит на 8 юли по време на предизборен митинг, предаде Франс прес.

“Решихме да реорганизираме нашия екип и да започнем на нова основа, що се отнася до нашите задачи по сигурността, затова предложих оставката си”, заяви Накамура на пресконференция, на която бяха подробно представени заключенията от разследването за грешките, допуснати при охраната на бившия премиер. Накамура пое отговорност за тях.

“След като проучихме най-внимателно инцидента, решихме да започнем от нулата и да преразгледаме нашата система за сигурност”, каза той.

Шиндзо Абе почина от раните си, получени след стрелба по него на митинг на 8 юли. Заподозреният, арестуван на местопроизшествието, го простреля в гръб. Той е обвинявал бившия държавник, че е свързан с религиозна групировка, известна като сектата на Мун, както и за произтекли от това проблеми в семейството му.

Мерките за сигурност по време на проявата не бяха особено строги, въпреки че Абе беше най-известният политик на архипелага. Местната полиция призна, че има “неопровержими” доказателства за пропуски в охраната.  

Щефът на полицията не каза кога оставката му влиза в сила. Според японски медии се очаква тя да бъде гласувана утре на заседание на правителството, предаде Асошиейтед прес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели