Швеция се подготвя да строи нови ядрени мощности

Време за прочитане:56 Секунди

Швеция подготвя законодателство, което да позволи изграждането на повече атомни електроцентрали, за да се увеличи производството на електроенергия в скандинавската страна и да се засили енергийната сигурност, каза премиерът Улф Кристерсон, цитиран от Ройтерс.

Увеличаването на ядрения капацитет на страната е сред приоритетите на правителството, което иска да обърне тенденцията от последните години за закриване на атомни централи. Това принуди страната да разчита повече на възобновяемите енергийни източници, чийто капацитет зависи от неподвластни на контрол фактори като вятър и слънце.

Новото законодателство, което трябва да бъде прието от парламента, ще позволи изграждането на ядрени реактори на повече места в Швеция. То трябва да бъде прието до март догодина.

Енергийният микс на Швеция се състои главно от ядрени, водни и възобновяеми енергийни източници и  досега беше по-малко засегнат от сътресенията около доставките на газ поради противопоставянето на Русия със Запада. Цените на електроенергията обаче станаха високи и нестабилни, откакто Москва нахлу в Украйна.

“Имаме очевидна нужда от повече производство на електроенергия в Швеция”, каза Кристерсон на пресконференция.

“Това, което правим днес, е да променим законодателството, за да позволим изграждането на повече ядрени реактори на повече места.”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
12
Сподели