Швеция поема председателството на Съвета на Европейския съюз

Време за прочитане:1 Минути, 45 Секунди

Стокхолм е изправен пред доста вътрешни проблеми, а това, заедно със зависимостта от крайнодесните Шведски демократи, поставя под въпрос плановете на правителството за лидерството на ЕС

Швеция поема от 1 януари председателството на Съвета на ЕС от Чехия, с което ще има ключова лидерска и посредническа роля в Брюксел през следващите шест месеца.

Двадесет и седемте държави членки поемат председателството на ротационен принцип за половин година.

“Швеция поема председателството в момент, когато Съюзът е изправен пред исторически предизвикателства”, каза премиерът Улф Кристершон още в средата на декември.

Кристершон посочи войната в Украйна, битката с климатичните промени и европейската конкурентоспособност като ключови въпроси, които трябва да бъдат решени.

„По време на своето председателство Швеция ще бъде готова да действа бързо и решително“, допълва той.

Стокхолм очаква твърдата европейска подкрепа за Киев да се запази. Шведското председателство изразява готовност да подкрепи по-нататъшния път на Украйна към ЕС. Но отчита, че войната може да доведе до допълнителен миграционен натиск, както и до несигурност на доставките на храни и енергоносители.

Улф Кристершон и неговият кабинет все още не са добре познати на европейската политическа сцена, тъй като неговото консервативно правителство управлява само от два месеца и половина. То замени кабинета на социалдемократката Магдалена Андершон, който управлява 8 г.

Кристершон е първият премиер, който работи в тясно сътрудничество с дясната популистка партия “Шведски демократи”.

Популистите не са в правителството, но като втора по големина парламентарна група с повече места от Умерената коалиционна партия на Кристершон имат голямо влияние в Стокхолм. Този безпрецедентен съюз им дава мнозинство в парламента.

Въпреки евроекептицизма на тази партия шведската министърка по въпросите на ЕС Йесика Росвал увери, че проблемите на съюза ще са сред основните приоритети на кабинета ѝ.

Въпреки че националистическата партия се отказа от предишните си призиви Швеция да напусне ЕС, твърдата ѝ позиция в ключови области като имиграцията може да предизвика търкания и ще ограничи пространството за маневриране, отбелязват анализаторите.

В същото време Швеция, заедно с Финландия, очаква тази година да се присъедини към НАТО. Двете скандинавски държави взеха решение да поискат да се включат в алианса след нахлуването на Русия в Украйна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели