Швеция няма да разследва случката с чучелото на Ердоган

Време за прочитане:1 Минути, 22 Секунди

Шведски прокурор заяви днес, че няма да бъде проведено официално разследване на демонстрацията в Стокхолм миналата седмица, по време на която чучело, представляващо турския президент Реджеп Тайип Ердоган, беше обесено с главата надолу, съобщи вестник “Афтонбладет“.

Миналата седмица премиерът на Швеция осъди демонстрацията и заяви, че тя е саботаж на кандидатурата на Швеция за членство в Северноатлантическия пакт.

Видеоклип, публикуван миналата седмица, на който се вижда чучелото на Ердоган, висящо с главата надолу пред кметството на Стокхолм, предизвика възмущение в Турция.

Външното министерство на Турция привика посланика на Швеция в четвъртък и поиска отговорните за това деяние лица да бъдат съдени, съобщи Ройтерс.

Шведски прокурор обаче официално заяви, че действието не е наказуемо по силата на шведското законодателство.

“Разгледах случая от гледна точна на накърняване на репутацията, но не смятам, че той може да се счита за такъв. Поради това реших да не образувам предварително разследване”, заяви прокурорът Лукас Ериксон пред “Афтонбладет“.

Швеция се стреми да получи одобрението на Турция за присъединяване към НАТО, за което тя кандидатства след нахлуването на Русия в Украйна миналата година.

Анкара казва, че Швеция трябва да заеме по-ясна позиция срещу онези, които смята за терористи, главно кюрдски бойци и организацията, която обвинява за опита за преврат в Турция през 2016 г. 

Финландия и Швеция подписаха тристранно споразумение с Турция през 2022 г., чиято цел е да се преодолеят възраженията на Анкара срещу членството на двете страни в НАТО.

Турция обвини Финландия и Швеция, по-специално, че предоставят убежище за забранени кюрдски групи, които смята за „терористи“, както и за някои политически дисиденти, и се въздържа да ратифицира техните кандидатури за НАТО въпреки споразумението в Мадрид през юни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
27
Сподели