Швеция избира нов парламент

Време за прочитане:1 Минути, 39 Секунди

Днес в Швеция избират нов парламент, съобщава Ройтерс. За съставяне на следващото правителство в оспорвана надпревара се борят управляващият ляв блок и дясната опозиция.

Министър-председателят Магдалена Андершон от Шведската социалдемократическа работническа партия се надява да удължи осемгодишното управление на партията си. Тя предлага подобряване на качеството на социалната държава в страната, за въвеждане на повече възобновяеми енергийни източници и за борба с престъпността,

Основният съперник на социалдемократите – консервативната Умерена коалиционна партия с лидер Улф Кристершон, обещават намаляване на данъците, по-добро образование, повече ядрена енергия и по-резултатно справяне с престъпните банди.

В бъдещия парламент за съставянето на парламент социалдемократите на Андершон ще разчитат на подкрепата на Партията на зелените, на бившите комунисти от Лявата партия и на Партията на центъра.

Последните две политически сили обаче имат сериозни разногласия помежду си и не искат да влизат в пряко сътрудничество.

Традиционната десница в лицето на Умерената коалиционна партия е готова да управлява заедно с “Либералите”, Християндемократическата партия и дори с косвената подкрепа на крайнодясната формация “Шведски демократи”.

Партиите трябва да получат най-малко 4 процента от подадените гласове, за да влязат в 349-местния еднокамарен парламент – Риксдаг. Изборната система е пропорционална.

В настоящия състав на шведския парламент има осем политически партии – четири леви и четири десни. Заради това е много вероятно да има правителство на малцинството и бъдещият министър-председател да трябва да извърши известни компромиси със съмишленици, близки до него.

Бъдещият министър-председател ще трябва да завърши процеса по съвместното членство в НАТО на Швеция и съседната ѝ Финландия.

След нахлуването на Русия в Украйна крайната десница, а след това и социалдемократите, които в миналото бяха против членство в НАТО, промениха позицията си.

Така в средата на май стана възможно подаването на заявка за членство. Тази тема дълго време бе разделителна линия в Швеция, но днес по нея има широк консенсус. Против са единствено Партията на зелените и бившите комунисти, които днес са част от Лявата партия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
5
Сподели