Швейцарските ледници са се стопили наполовина

Време за прочитане:1 Минути, 53 Секунди

Швейцарските ледници са загубили половината от обема си от 1931 г. насам, съобщиха швейцарски изследователи, след като за първи път възстановиха загубите на лед в страната през 20-и век.

Бързото топене на ледниците в Алпите и на други места, което според учените се дължи на изменението на климата, се наблюдава все по-внимателно от началото на 2000 г. насам. Въпреки товаq досега не е имало достатъчно информация за това как са се променяли ледниците преди това.

Швейцарски изследователи от Техническия университет ETH в Цюрих и Швейцарския федерален институт за изследване на горите, снега и ландшафта WSL твърдят, че вече са реконструирали топографията на всички швейцарски ледници през 1931 г., което позволява да се покаже как са се развивали те.

“Въз основа на тези реконструкции и сравнения с данни от 2000 г. изследователите стигат до заключението, че обемът на ледниците е намалял наполовина между 1931 и 2016 г.”, се казва в тяхното изявление.

В изследването им, публикувано в научното списание “The Cryosphere”, са използвани материали от архива със снимки TerrA, който обхваща около 86% от заледената площ на Швейцария, като са анализирани около 21 700 снимки, направени между 1916 и 1947 г.

За реконструкцията си, специалистите са използвали т.нар. стереофотограметрия – техника, която се използва за определяне на естеството, формата и позицията на всеки обект въз основа на двойки изображения, съобщи АФП.

“Ако знаем топографията на повърхността на ледника в два различни момента във времето, можем да изчислим разликата в обема на леда”, казва водещият автор на изследването Ерик Шит Манерфелт.

Изследователите представиха двойки снимки една до друга, показващи едно и също място с разлика от почти един век, което показва драматичната промяна, която е настъпила.

Например ледникът Фишер през 1928 г. е приличал на огромно море от лед, но през 2021 г. върху буйния зелен планински склон са останали само няколко малки бели петна.

Тъй като изображенията, използвани за реконструкцията, са направени през различни години, в проучването е използвана средната 1931 г. като референтна и е реконструирана повърхностната топография на всички ледници за тази година, се казва в изявлението.

В изявлението си изследователите подчертават, че ледниците не са се отдръпвали непрекъснато през миналия век, като изтъкват, че през 20-те и 80-те години на миналия век дори е имало спорадичен масов растеж на ледниците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
9
Сподели