Шведското председателство на ЕС започна консултации за присъединяването на Косово

Време за прочитане:1 Минути, 28 Секунди

Шведското председателство на Европейския съюз започна консултации със страните-членки относно кандидатурата на Косово за членство в Европейския съюз и към този момент не желае да предрешава какви ще бъдат резултатите от тези консултации, информира агенция КосоваПрес, цитирайки посланика на Швеция в ЕС Ларс Даниелсон, който лично даде началото на тези консултации.

“Консултираме се с много държави, за да видим какво решение да вземем по това искане. Имаме пет държави, които не признават Косово и е естествено първо да се консултирам с тях. Вече се срещнах с някои и продължаваме срещите”. , каза Даниелсон.

Испания, Кипър, Румъния, Словакия и Гърция са страните, които не признават Косово.

Постоянният представител на Швеция в ЕС заяви, че решението как да се процедира с молбата на Косово за членство в ЕС е процедурно, но и политическо.

“Това е процедурно решение, но с голямо политическо значение. Не искам да предрешавам резултатите от консултациите, но веднага щом видя, че се изгражда консенсус между страните-членки как да действаме, ще уведомя страни-членки. Имаме две алтернативи: да го отнесем до Комисията или да не го отнесем до Комисията. Но ние работим с много воля по този казус“, каза Даниелсон.

Косово подаде официално молба за членство в ЕС на 15 декември. Чешкото председателство тогава не разполагаше с време, за да разгледа искането, а само уведоми страните-членки за подаването му.

Съгласно редовната процедура по молбата за статут на кандидат страните членки решават с консенсус дали да дадат зелена светлина на Европейската комисия, която след това трябва да изготви становище дали кандидатът заслужава статут на кандидат.

Сега казусът е в ръцете на шведското председателство, което се консултира какво решение да вземе. За да получи Европейската комисия мандат да изготви становище по молбата на Косово, е необходим консенсус на всички страни членки на ЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели