Шарл Мишел: Доверието към ЕС е под риск заради “Катаргейт”

Време за прочитане:1 Минути, 29 Секунди

Корупционният скандал “Катаргейт”, който разтърси Европейския парламент, е “драматичен и вреден за доверието в Европейския съюз”, като затруднява Брюксел да се справи с множество успоредно развиващи се кризи, заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в ексклузивно интервю за “Политико”.

Мишел каза също, че е силно обезпокоен от обвиненията за наличие на престъпна група, пране на пари и корупция, повдигнати от белгийската полиция срещу настоящи и бивши членове на Европейския парламент през последните дни. По думите му той пречи на блока да се справи с множеството кризи, които все още стоят на дневен ред. 

“На първо място трябва да си вземем поука от това и да предложим пакет от мерки, за да избегнем подобни неща – да предотвратим корупцията в бъдеще”, заяви бившият белгийски премиер, който сега е във втория си мандат като председател на Европейския съвет.

Скандалът обаче “ни затруднява още повече да се съсредоточим върху икономическите и енергийните кризи, които влияят в момента на живота на европейските граждани”, каза той.

Шарл Мишел призова да се предложи пакет от мерки за превенция в бъдеще.

Белгийската полиция арестува множество хора, включително гръцкия евродепутат Ева Кайли и нейния италиански партньор Франческо Джорджи, както и бившия италиански евродепутат Пиер Антонио Панцери и Николо Фига-Таламанка, генерален секретар на кампания за върховенството на закона.

Полицията също така е запечатала множество офиси в парламента и е иззела най-малко 1,5 милиона евро в брой.

Скандалът се разрази точно, когато Световното първенство по футбол в Катар беше в разгара си, аферата потвърди имиджа на петролното кралство като злонамерена намесваща се сила и ЕС като терен за корумпирани, овластени, лицемерни еврократи.

Петното от скандала ще направи работата му много по-трудна, тъй като той се стреми да се справи с поредица от проблеми, които той описа като “екзистенциални за европейския проект”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
0
Сподели