Чехия също гони 70 души от руското си посолство

Време за прочитане:1 Минути, 41 Секунди

В първия ден на председателството си на Съвета на Европейския съюз Чехия обяви, че съкращава състава на посолството на Русия в Прага до числеността на чешкото в Москва.

Новината беше обявена от външния министър на страната Якуб Кулганек на пресконференция след правителствено заседание.

Това означава, че Чехия ще изгони общо 70 души от руската мисия в страната, като това идва на фона на обявеното от Москва съкращаване на 20 сътрудници на чешкото посолство в руската столица.

Русия намали чешките дипломати в страната, след като Прага експулсира 18 руски дипломати от Прага заради обвинения в шпионаж.

“Вчера казах на посланика, че чешките дипломати няма да бъдат върнати в Москва. Ограничаваме броя на руските дипломати в Прага в съответствие с щата на нашето посолство в Москва. Това решение влиза в сила още днес. Русия получи срок за отзоваване на своите хора от Чехия”, обясни пред журналисти министър Кулганек.

Според чешкото министерство на външните работи към момента щатът на руското посолство в Прага е от 27 дипломати и още 67 души технически персонал, докато чешките представители в Русия са петима дипломати и 19 човека от техническия персонал.

Това означава, че от Чехия до края на май трябва да напуснат 22-ма дипломати и 48 други служители на руското посолство – 70 човека.

Действията на чешкото външно министерство идват, след като Сенатът на страната излезе с позиция, която призовава правителството да предприеме съкращения в състава на руската мисия. Предложението на горната камара на чешкия парламент беше да бъде оставен един човек в посолството, като документът беше приет с гласовете на 67 от общо 72 сенатори.

Причина за гласуването беше разследване, което показа, че руски агенти стоят зад взрива в оръжейния склад във Връбетице през 2014 г., при който бяха унищожени боеприпаси на българската оръжейна компания ЕМКО. Сенаторите определиха този акт като терористичен.

Миналата седмица Чехия изгони 18 руски дипломати, посочени като агенти на руските спецслужби и обяви за издирване на предполагаемите сътрудници на руското външно разузнаване ГРУ Александър Петров и Руслан Боширов, смятани за отровители на Сергей Скрипал във Великобритания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
0
Сподели