Четири кораба с храни ще отплават днес от украински пристанища

Време за прочитане:1 Минути, 39 Секунди

Още четири кораба с храни трябва да отплават днес от украински пристанища. Снощи кораб под флага на Барбадос стана първият чуждестранен плавателен съд, на който руският боен флот позволи да акостира на украинския бряг от началото на войната на 24 февруари.

От Киев отправиха към Москва поредните обвинения, свързани с атомната централа в Запорожие.

Рисковете от пожар и изтичане на радиоактивни вещества заради стрелбата в района на Запорожката ядрена централа, която се намира под руски контрол, предизвикаха сериозни притеснения в Международната агенция за атомна енергия. Тя призова да ѝ бъде разрешено да изпрати свой екип на място. Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел окачестви “военните действия на Русия в района на Запорожката АЕЦ  като сериозно и безотговорно нарушение на правилата за ядрена безопасност”, предаде БНР.

Киев и Москва си отправиха взаимни обвинения за обстрела от петък в близост до един от реакторите на централата.

Русия използва атомната електроцентрала в Запорожие за терор, заяви украинският президент Володимир Зеленски. Той отчете успехи на украинската армия в унищожаване на логистиката и тиловите бази на руските сили:

“Руската армия няма да промени тактиката са. Нашествениците знаят, че губят в преки битки. Затова врагът разчита на артилерия и на тотален обстрел. През тази седмица Въоръжените сили на Украйна постигнаха високи резултати в унищожаването на логистиката на руската армия”.

Първият търговски кораб под чужд флаг, получил разрешение да влезе в Украйна, ще бъде натоварен със зърно в Черноморск и ще му бъде позволено да отплава, съобщи министърът на инфраструктурата Олександър Кубраков. Съгласно Истанбулското споразумение, от 22 юли от Украйна вече заминаха 4 кораба с десетки хиляди тонове храни. Днес от Одеса и Черноморск трябва да тръгнат още четири плавателни съда с над 160 хиляди тона продоволствия. Властите обявиха, че планират до две седмици те да бъдат вече от три до пет всеки ден и да бъдат изнасяни по три милиона тона зърно на месец.

Примирието за износа на храни не влияе на бойните действия, които продължават без прекъсване в Източна и в Южна Украйна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели