Целта на Русия е да остави Украйна на тъмно

Време за прочитане:2 Минути, 38 Секунди

Непосредствено преди началото на зимния сезон, Русия тероризира украинците с масивни атаки срещу енергийната инфраструктура на страната. Руската армия се опитва да нанесе максимални щети на енергийния сектор в Украйна: с ракети и дронове тя атакува електроцентралите и електропреносната мрежа.

На 20 октомври правителството в Киев за пръв път от началото на войната бе принудено да въведе сериозни ограничения в снабдяването с електричество на територията на цялата страна. Твърди се, че домакинствата ще остават без ток за най-много четири часа в денонощието. Но едновременно със застудяването може да се наложат и още по-строги икономии на ток, предупредиха от държавната енергийна компания УкрEнерго.

Семействата трябва да се справят без основни услуги. Те дори не могат да пуснат телевизора, за да разберат какво се случва.

Един баща каза: „Когато цивилни страдат от удари с ракети или дронове, това се нарича тероризъм“.

Президентът Володимир Зеленски информира, че само на 19 октомври са били разрушени три енергийни съоръжения.

Преди тези разрушения, близо 30% от електрическите мощности на страната са били унищожени, което е довело до масивни спирания на тока в цялата страна.

Според някои информации руснаците атакуват и повторно съоръженията, които не са били най-силно засегнати при първите нападения. В западноукраинския град Лвов светлините изгаснаха само ден, след като електроподаването беше възстановено.

„Целият цинизъм се състои в това, че се целят в цялата електроснабдителна верига – от електропроизводството до електроразпределителните станции. Така врагът иска да затрудни възстановяването на електрозахранването от други източници“, заяви украинският енергиен министър Херман Халушченко.

“Никой в Европа досега не се е справял със задача като нашата – никой не е бил засегнат от толкова големи разрушения. Нашите служители работят денонощно, за да отстранят щетите и да възстановя електрозахранването“, заяви шефът на УкрЕнерго Володимир Кудрицкий. От дружеството предполагат, че в планирането на нападенията участват и руски енергийни експерти. „Това си личи от мащабите на пораженията и от избора на целите в украинската енергийна система. Агресорът умишлено избира обектите така, че ударите да причинят най-сериозни щети, така че възможно най-много украинци да стоят на тъмно и студено“, казват от енергийната компания.

Призиви за пестене на електроенергия

Паралелно с полаганите усилия за възстановяване на електрозахранването, властите призовават украинците да пестят ток – особено вечер между 17 и 23 часа. Министър-председателят Денис Шмихал междувременно съобщи, че се налага потреблението на ток да бъде намалено с 25 процента. В тази връзка той призива за икономии и частните домакинства, и фирмите. По всичко личи, че тези призиви дават резултат: от УкрЕнерго съобщиха, че в Киев и областта потреблението на ток е намаляло със 7 процента в пиковите часове. В някои райони икономиите дори гонят 20 процента, се уточнява в информацията.

Украйна спира износа на електричество

Заради руските атаки Украйна спря износа на ток за Европа. „Досега именно вносът от Украйна помагаше на Европа да намали потреблението на енергия от Русия. Затова Русия сега разрушава нашата енергийна система – целта е да осуети възможността ни да изнасяме ток“, каза енергийният министър на страната Халушченко. Все още Украйна не е поискала спешна помощ от страните в Европа за стабилизирането на енергоснабдяването. Но Украйна се е договорила с електрическите компании на съседните европейски държави, че подобна помощ може да бъде поискана по всяко време.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели