Херо Мустафа: Българите показаха, че искат нов път и укрепване на върховенството на закона

Време за прочитане:1 Минути, 31 Секунди

Приближавайки края на 3-годишния си мандат в България съм изключителен оптимист за успехите на борбата с корупция. В последните години българите излязоха на улицата, поискаха върховенство на закона, показаха, че искат нов подход и че ще търсят отговорност от политическите си лидери, независимо кои са те и от кой политически спектър са. Вярвам във всеобщото желание за едно честно и отговорно управление, което да води България в правилната посока.

Това каза посланикът на САЩ в България Херо Мустафа, която взе участие в конференция за борба с уязвимостта към корупцията на общинско ниво, организирана от Международния републикански институт (IRI), събрал експерти от България и чужбина, както и представители на местната власт.

Три основни приоритета е устоявала американската дипломатическа мисия в последните години – свързаност, комуникация и борба с корупцията, очерта Мустафа. И сподели, че в началото на мандата си била посъветвана от Вашингтон да не повдига темата с корупцията, защото това щяло да я направи непопулярна.

“Реших обаче, че това е една сфера, в която е много важно да се концентрираме. Още повече защото България има какво да направи в тази сфера. Корупцията забавя потенциала на България, казвам го като партньор и приятел. Не е приятно по този показател България да се класира на последно място в Европейския съюз.

През мандата си съм имала множество оплаквания за корупция, както и от огромни американски концерни, така и от малки български фирми”, сподели посланикът.

Като ключов пример от страна на САЩ за борба с корупцията на местно ниво Херо Мустафа даде поставянето на българи в санкционния списък “Мангнитски”.

“Това бе, за да изпратим сигнал, че злоупотребата на тези лица с обществен ресурс няма да бъде толерирана”, каза тя. Но подчерта – решението на проблема с корупцията може да дойде единствено от вътре, от българските политици, като САЩ единствено могат да бъдат партньори в тази борба.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели