Хаос, опашки, отменени полети: какво става на летищата в Европа?

Време за прочитане:2 Минути, 8 Секунди

Авиокомпаниите в Германия и Европа отменят хиляди полети това лято, а летищата са завладeни от хаос и безкрайни опашки. Каква е причината?

Дълги опашки при чекиране, затруднения при обработката на багажа, отменени полети – за мнозина пътуванията от летищата в Германия и Европа това лято са придружени от хаос, неприятни изненади и изискват много търпение. Каква е причината?

Броят на пътниците се връща на нивата от преди пандемията

Авиокомпаниите отменят хиляди полети. Само германската Lufthansa например е задраскала около 3000 линии от Франкфурт и Мюнхен през лятото. Подобна стъпка предприе и EasyJet. В същото време броят на пътниците е достигнал около 90% от нивата преди пандемията.

Германските власти считат, че отговорността за сегашния хаос е на летищните оператори. Федералният министър на труда Хубертус Хайл критикува индустрията, че не е успяла да “вземе достатъчно предпазни мерки” по време на пандемията, въпреки огромната икономическа помощ, която е получила от правителството. Заради ограниченията, въведени от началото на пандемията, много работни места бяха закрити, а служителите се насочиха към други сектори. Само Fraport, който оперира на летището във Франкфурт, е съкратил около 4000 работни места.

Последиците се усещат в цяла Европа. Миналата седмица заради проблем с обработката на багажа на лондонското летище “Хийтроу” бяха отменени 30 полета. Проблемите вероятно ще продължат, тъй като служителите на British Airways планират стачка. Готови за протест са и работещите за Ryanair и EasyJet в Испания.

Германия иска да привлече временни служители от чужбина

Според плановете на федералното правителство в Германия временни служители от чужбина ще помогнат за облекчаване на проблема с недостатъчния персонал. Но за предстоящата вълна от пътуващи през летните месеци тази помощ вероятно ще се окаже закъсняла.

Само летището във Франкфурт обяви, че иска да наеме “няколкостотин” временни служители от чужбина. Според Fraport първите от тях ще започнат работа едва след осем седмици.

Една от причините за всичко това са тромавите процедури за издаване на необходимите разрешения за пребиваване и работа в Германия. Съкращаване на процедурите обаче не се превижда, подчерта федералната министърка на вътрешните работи Нанси Фейзър. Fraport посочва, че само в провинция Хесен проверката на сигурността при работниците отнема шест седмици.

Облекчение се очаква чак през август

Подобряването на работата на летищата вероятно ще бъде усетено едва през август, когато летните отпуски във всички федерални провинции вече ще са започнали. Тази седмица започна дългата ваканция в Северен Рейн-Вестфалия. В понеделник летните отпуски официално започват в Мекленбург-Предна Померания и Шлезвиг-Холщайн.

Правителството създаде специална междуведомствена група, която да улесни приемането на чуждестранните работници. Но трябва да бъдат спазени редица условия, сред които избягването на социален дъмпинг и тяхното “хуманно настаняване”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
0
Сподели