Хакерска атака създаде хаос и задръстване в Москва

Време за прочитане:1 Минути, 14 Секунди

Хакери предизвикаха задръстване в Москва, като изпратиха стотици таксита на адрес в руската столица, съобщава БГНЕС. Те са атакували руско приложение за таксита, като са изпратили стотици шофьори на един и същ адрес в Москва, предизвиквайки огромни задръствания в центъра на града.

Yandex Taxi, руско приложение, подобно на Uber, което позволява на потребителите да поръчват таксита до тяхното местоположение, е било обект на атака сутринта. По-късно компанията потвърди инцидента в изявление.

Няколко десетки шофьори са получили масови поръчки за района на Фили – се казва в изявление на компанията. Със своите осем до десет ленти Кутузовски проспект рядко е задръстен. Въпреки това, шофьорите са прекарали около 40 минути в задръстване заради фалшивите поръчки за извозване.

Компанията заяви, че нейният отдел за сигурност “незабавно е прекратил опитите за фалшиво” поръчване на такситата. Това обаче не е било достатъчно, за да се спре задръстването.

“Въпросът за компенсациите ще бъде решен в близко бъдеще”, посочиха от компанията и добавиха, че вече са отстранили уязвимостта в софтуера, която е позволила пробива.

Никой не е поел отговорност за хакерската атака, но тя се случва в момент, когато силите на Владимир Путин продължават инвазията си в съседна Украйна. Освен сраженията на терен, всяка от страните води и кибервойна – осъществявана от съответните държави или отмъстители.

Русия отдавна е известна с това, че извършва кибератаки срещу други държави, които са ѝ се изпречили. В един от последните примери прокремълски хакери атакуваха правителството на Латвия, след като страната обяви Русия за спонсор на тероризма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
5
Сподели