Хакерска атака: Секретни документи на НАТО изтекоха в тъмната мрежа

Време за прочитане:57 Секунди

Генералният щаб на въоръжените сили на Португалия е станал жертва на безпрецедентна хакерска атака, в резултат на която стотици секретни документи на НАТО са изтекли в тъмната мрежа, съобщава португалското издание „Diario de Noticias“.

„Португалският генерален щаб, ръководен от адмирал Силва Рибейро, е станал жертва на безпрецедентна и мащабна хакерска атака“, пише изданието.

Според изданието португалското правителство е било информирано за теча от американските разузнавателни служби чрез американското посолство в Лисабон в съобщение, изпратено директно до премиера Антониу Коща през август.

Случаят се счита за “изключително тежък”. Кибершпионите на американското разузнаване откриха “за продажба в тъмната мрежа стотици документи, изпратени от НАТО до Португалия, класифицирани като секретни и поверителни“, пише вестникът.

Вестникът съобщава, че през август посолството на САЩ в Лисабон е докладвало за инцидента директно на министър-председателя Антониу Коща.

Кабинетът на министър-председателя вече се занимава със случая.

НАТО ще поиска обяснения и гаранции от португалското правителство. За тази цел следващата седмица представител на португалския премиер ще пътува до централата на Алианса в Брюксел за “среща на високо ниво” със службата по сигурността на организацията.

Степента на щетите все още се разследва от Дирекцията за национална сигурност на страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели