Футуристичен проект за град за 9 милиона жители в близост до Червено море

Време за прочитане:2 Минути, 29 Секунди

В последните години Саудитска Арабия върви уверено по пътя на либерализацията и модернизацията, а стъпките в тази посока са все по-големи и амбициозни. В основата на всичко това стои шейх Мохамед бин Салман. 

Правителството на Саудитска Арабия показа снимки на футуристичен проект за град, който възнамерява да построи в близост до Червено море. Неговата дължина ще бъде 170 километра, а ширината – едва 200 метра.

Мегаструктурата ще бъде оградена с огледални фасади, чията височина ще дстига мащабните 500 метра.

Въпреки че не е обявено официално, източници твърдят, че проектът е дело на американското архитектурно студио “Морфозис”. Градът ще носи името “Линията”.

The Line е проект за няколко градски области, свързани от един общ „гръбнак“. Той пък е част от друг, по-голям план – този за Neom, които трябва да се превърне в град на бъдещето за 500 млрд. долара, събрал в себе си технологии и забавление. The Line ще е свободен от коли и ще разчита на 100% възобновяема енергия.

“Началото на проекта “Линията” цели извършването на цивилизационна революция, която се базира на мащабни промени в градоустройството”, заяви саудитският принц Мохамед бин Салман.

Салман допълва, че “Линията” ще предостави алтернативен начин за живеене. Структурата ще съдържа две огромни огледални стени, които ще затворят урбанизираната част. Дължината й от 500 метра я превръща в 12-тата най-висока в света и със сигурност най-дългата в историята на архитектурното проектиране.

Структурата ще може да приюти около 9 милиона жители, когато бъде завършена докрай. В нея ще има от всичко – места за живеене, търговия, развлечения, училища и паркове. Различните функционалности на града ще бъдат структурирани по специална система, които създателите й наричат “Нулевогравитационна урбанизация”.

Градът ще има и транспортна система, която ще свързва двата му края. Саудитското правителство обещава, че енергийният ресурс за “Линията” ще се добива изцяло от възобновяеми източници. В рамките на 5 минути пеша 9 милиона жители ще имат достъп до всички съоръжения и ще могат да пътуват от край до край за 20 минути чрез високоскоростен транспорт. Няма да има автомобили, както и вредни емисии, градът ще работи със 100% възобновяема енергия, а 95% от земята ще бъде запазена за природата.

“Линията” беше показана за първи път през 2021-а година като част от инициативата “Неом”, която изразява стратегическия стремеж на Саудитска Арабия да диверсифицира икономиката си и да стане по-малко зависима от петрола. Неом е част от т.нар. план “Saudi Arabia vision 2030”.

Предвижда се климатът да бъде перфектен през цялата година чрез създаването на микро пространства, които ще „позволяват оптимален баланс на слънчева светлина, сянка и естествена вентилация“. Изкуственият интелект ще играе огромна роля в захранването на автоматизираните услуги.

THE LINE ще има външна огледална фасада, която щяла да позволи на цялостната структура да се слее с околната среда. Тя обаче е критикувана заради това, че ще има внушително и неестествено присъствие, а ще бъде и опасност за птиците. Във връзка с проекта има и критики, свързани с техническата част, както и че стените ще бъдат затрупвани от пясъчните бури.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели