Френска река, известна със стотиците замъци по бреговете си е засегната от невиждана суша в страната

Време за прочитане:1 Минути, 15 Секунди

Спадът на нивото на водите на Лоара във Франция достигна нов рекорд. Френската река, известна с това, че стотици замъци обграждат бреговете ѝ, е засегната от невиждана суша в страната.

Френската река Лоара, прочута със стотиците живописни замъци покрай бреговете ѝ, поначало е плитка. Но тази година дори плоскодънните туристически корабчета, които я кръстосват, също трудно плават по нея заради намаляването на нивото ѝ вследствие на рекордното засушаване.

Кадри заснети от дрон, показват как пясъчните брегове се простират докъдето стига окото. Големите острови в реката се свързват с брега и на места хората могат практически да се разхождат от единия бряг до другия.

Видео може да видите тук: https://www.vbox7.com/play:fd443f6fc7

Дебитът на реката е 40 кубически метра, което е по-малко от една двадесета от средните годишни нива.

„Промяната на климата е в ход, това е безспорно и трябва да ни насърчи да помислим върху нашите правила за споделяне на водни ресурси“, каза експертът Ерик Соке.

Туристите и местните жители са впечатлени, но и стреснати от гледката на бреговете на реката, които са се оголили от спада на водното ниво. “Дори през 1976 г. нивото не беше толкова спаднало”, казва Брижит Габори Дьофоа, която от дълги години живее на брега на реката.

Същевременно броени дни след като Франция пострада от горски пожари, проливни дъждове наводниха част от парижкото метро, а в Южна Франция вилняха бури. Въпреки това в някои села трябваше да бъде карана вода с цистерни, тъй като естествените извори пресъхнаха.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели