Франция на война срещу пенсионната реформа на Макрон

Време за прочитане:51 Секунди

Нови протести са планирани за днес във Франция срещу спорната пенсионна реформа, след като лявата партия “Непокорна Франция” и различни младежки организации обявиха, че свикват митинги, предаде ДПА.

Тъй като поради застаряването на населението сегашната пенсионна система не може да бъде финансирана в дългосрочно бъдеще, френското правителство иска постепенно да повиши възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години.

Освен това се предвижда да бъде увеличен необходимият за пенсия трудов стаж, който ще нараства още по-бързо от възрастта за пенсиониране, както и да бъдат отменени някои привилегии при пенсиониране за определени категории труд. Същевременно минималната пенсия ще бъде увеличена на около 1200 евро.

Сега възрастта за пенсиониране е 62 години. Но често хората се пенсионират след тази възраст, защото не са правили достатъчно вноски в системата за пенсионно осигуряване.

В четвъртък над 1,1 милиона души в цялата страна се включиха в мащабни стачни действия и масови протести срещу намеренията на правителството за пенсионна реформа. Съобщено бе, че само в Париж по улиците са излезли 80 000 души.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
33
Сподели