Франция гласува увеличение на данъка върху дивидентите изплащани върху свръхпечалбите

Време за прочитане:56 Секунди

Депутатите от Националното събрание, долната камара на парламента на Франция, гласуваха да бъде повишен данъкът върху дивидентите, които големите корпорации изплащат върху „непредвидените печалби“, съобщи Ройтерс.  

Решението предвижда данъкът върху някои дивиденти да бъде повишен от 30 на 35 процента. Мярката засяга само корпорации, които реализират оборот от над 750 милиона евро и то само ако дивидентите, които изплащат, са с поне 20 процента по-големи от средната стойност на дивидентите, изплатени през периода 2017-2021 г.

В текста на законодателната поправка се казва, че подобни мерки са необходими в допълнение към новия „механизъм за връщане на част от приходите“ на енергийните компании, по който е постигнато съгласие в Европейския съюз в края на септември и е подкрепен от правителството на Франция.

Поправката, приета от Националното събрание в Париж, е удар за правителството, назначено от френския президент Еманюел Макрон и за неговата политика в подкрепа на бизнеса, отбелязва Ройтерс.

Правителството обаче, все още може да блокира временното увеличение на данъците със специални конституционни правомощия за отмяна на поправките преди окончателното гласуване на целия законопроект за бюджета за 2023 г. в двете камари на парламента

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
6
Сподели