Фон дер Лайен: Очакваме Скопие да приеме промените в Конституцията. Пендаровски: Да не бързаме да вкарваме българите в конституцията

Време за прочитане:1 Минути, 24 Секунди

Убедена съм, че Северна Македония ще намери убедителни аргументи да приеме промените в конституцията, заяви в Скопие председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен на съвместната пресконференция с македонския премиер Димитър Ковачевски.

Убедена съм, че гражданите на Северна Македония ще се отнесат положително и ще гласуват в подкрепа на промените в конституцията, каза тя, цитирана от БГНЕС.

Бяхте успешни в напредъка и съм убедена, че ще намерите убедителни аргументи всички граждани на страната да участват и да допринесат за нейния напредък по пътя към ЕС.

“Ние обещахме, че ако Парламентът на Северна Македония предприеме необходимите стъпки, ще започнат преговорите за присъединяване, след това ще скринингът на законодателството на ЕС без отлагане. Подчертахме, че уважаваме вашата идентичност и вашия език”, каза още тя.

Както обещах, скринингът на законодателството започна веднага и преговорният процес добива динамика.

“Обещах, че договорът с ФРОНТЕКС ще бъде подписан на македонски език, наравно с всички останали 24 езици на ЕС.Няма съмнение, че македонският език е вашият език и уважаваме това.”, добави тя.

По думите й, Северна Македония бележи напредък по пътя към ЕС, което беше отбелязано и от доклада за напредъка ,допълни председателят на ЕК.

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски смята, че няма нужда да се бърза с конституционните промени за вписване на българите в конституцията на Северна Македония, тъй като има 14 месеца до приключването на процеса на скрининг, предадоха македонските медии.

„Имаме 14 месеца скрининиг. Не смятам, че това трябва да е абсолютен политически приоритет номер едно. Имаме толкова много реформи със скрининг, за да ги открием и коригираме, и когато дойде моментът да приключим този процес, ще попитаме парламента дали сега имаме мнозинство от две трети“, заяви Пендаровски, цитиран от БНТ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
9
Сподели