Фон дер Лайен настоява за „незабавни действия“: Укрепването на границата на България е най-належащо

Време за прочитане:1 Минути, 20 Секунди

Ръководителят на на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова ЕС да предприеме “незабавни действия” по отношение на миграцията, уточнявайки общия интерес от силни външни граници, а най-належащо е положението по сухопътната граница между България и Турция. Съгласно предложението на Комисията, ЕС може да предостави „инфраструктура и оборудване, като дронове, радари и други средства за наблюдение“ и да се увеличи присъствието на FRONTEX, каза тя.

Говорейки на пленарната сесия на Европейския парламент, Урсула фон дер Лайен каза, че „без съмнение има нарастващ натиск“ по външните граници на ЕС.

„Можем да подсилим границата със средства за управление, можем да осигурим инфраструктура и оборудване като дронове и радари, както в последните години направихме за Румъния, Испания, Гърция и Полша. Можем да увеличим присъствието на Фронтекс”, поясни тя. Фон дер Лайен посочи, че ще представи тези и други предложения, свързани с миграцията, на насрочената за следващата седмица извънредна среща на Европейския съвет, предава кореспондентът на БТА Николай Желязков.

По нейните думи са необходими действия за пресичането на незаконната миграция през Средиземно море, за борба с каналджиите и за разширяване на възможностите за предоставяне на убежище на нуждаещите се и за връщане на онези, за които няма основание да останат в ЕС. Председателят на ЕК добави, че все още много малко от решенията за връщане на незаконно пристигнали мигранти се изпълняват, докато значително нараства броят на новопристигналите.

Фон дер Лайен настоя решенията за връщане, издадени от една държава от ЕС, да се признават и в останалите страни от Общността. Тя отчете и че засега само няколкостотин бежанци, получили международна закрила, биват разселвани на доброволна основа между европейските държави.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
8
Сподели