Фон дер Лайен и Шолц: Украйна се нуждае от подхода на “Плана Маршал”

Време за прочитане:1 Минути, 0 Секунди

Канцлерът на Германия Олаф Шолц и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен поискаха в неделя разработването на стратегия, подобна на “Плана Маршал” след Втората световна война, която да помогне Украйна да се възстанови след края на конфликта с Русия.

“Формата на възстановяване ще предопредели каква страна ще бъде Украйна в бъдеще. Дали ще бъде конституционна държава със силни институции? Дали ще е гъвкава и модерна икономика? Дали ще е устойчива демокрация, която ще принадлежи към Европа? При все че трябва да сме внимателни с историческите сравнения, тук ние говорим за създаването на един нов План Маршал.”

“Украйна освен това защитава базирания на правила международен ред, основата на нашето мирно съвместно съществуване и на напредъка в световен мащаб. Така че, когато подкрепяме Украйна, ние изграждаме нашето бъдеще и това на нашата обща Европа”, споделиха двамата европейски лидери.

Съвместното изявление на Урсула фон дер Лайен и Олаф Шолц бе направено пред германското издание Франкфуртер Алгемайне Цайтунг по повод германо-украински бизнес форум, който се провежда в Берлин и посветен на възстановяването на Украйна.

Дори мирът все още да изглежда твърде далеч за Украйна, възстановяването на страната трябва да започне да се мисли отсега, изтъкнаха германският канцлер и председателят на ЕК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели