Финландия може да преосмисли дали да се движи заедно с Швеция към членство в НАТО

Време за прочитане:1 Минути, 25 Секунди

Може да се наложи Финландия да преосмисли дали да се движи заедно с Швеция към членство в НАТО след новите възражения срещу Стокхолм от страна на турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Това заяви финландският външен министър Пека Хаависто, цитиран от “Блумбърг”.

“Основният вариант” все още е двете страни да се присъединят към Алианса едновременно, предвид съображенията за сигурност както на Финландия, така и на Швеция, отбеляза той в интервю за YLE.

Трябва да оценим ситуацията и да видим дали се е случило нещо, което може да блокира достъпа на Швеция до Алианса в дългосрочен план, посочи Хаависто. По негови думи обаче е твърде рано да се взима решение отсега.

Това е първият път, когато финландски политик загатва за възможно отделяне на двете кандидатури, след като скандинавските страни официално поискаха членство в НАТО през май.

Въпреки че първоначално Турция се противопостави на тяхното влизане в Алианса, впоследствие тя все пак позволи процесът да продължи напред на срещата на върха на НАТО през юни.

По-късно Анкара обяви, че е “доволна” от сътрудничеството от страна на Финландия, но продължава да настоява Швеция да предприеме по-сериозни мерки срещу групировки, които са забранени в Турция.

Изявлението на външния министър обаче идва, след като вчера Ердоган изключи възможността да подкрепи кандидатурата на Швеция, след като през уикенда крайнодесен активист изгори свещената книга на исляма – Корана, в Стокхолм.

Турция и Унгария са единствените две от 30-те страни членки на НАТО, които все още не са ратифицирали молбите на Швеция и Финландия.

Досега Анкара блокира техните кандидатури в опит да накара Хелзинки и Стокхолм да изпълнят определени политически искания, като екстрадиране на критици на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и кюрдски групи, за които твърди, че са “терористи”. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели