Финландия иска в НАТО заради ядрена заплаха от Русия

Време за прочитане:52 Секунди

Руската инвазия в Украйна повиши нивата на тревога за сигурността в Европа, като ядрената реторика на Москва служи като ключов фактор за тласкането на Финландия да кандидатства за членство в НАТО. Това заяви финландският външен министър Пека Хаависто в интервю за японската агенция Киодо.

„Кандидатурата за присъединяване към НАТО беше водена главно от ядрените заплахи на Русия“, каза той. Според него със започването на специална военна операция в Украйна „реалната ситуация със сигурността в Европа се е променила“. Имайки предвид това, Финландия трябваше да помисли “как да отговори” и “къде да получи подкрепа” в случай на заплаха от използване на ядрени и химически оръжия, което се превърна в основен фактор в решението за присъединяването към НАТО, поясни министърът.

Швеция и Финландия кандидатстваха за присъединяване към алианса на 18 май, но Турция незабавно блокира процеса на присъединяване, изисквайки тези страни да обявят кюрдските организации за терористични, да екстрадират лица, обвинени в тероризъм или участвали в опита за преврат в страната през 2016 г., както и да вдигнат забраната за доставка на оръжия за Анкара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели