Филипините засилват военното си присъствие в Южнокитайско море

Време за прочитане:1 Минути, 18 Секунди

Филипините обявиха вчера, че ще засилят военното си присъствие в Южнокитайско море, като изтъкнаха като причина потенциална заплаха за един от техните гарнизони след наблюдавана китайска активност в оспорвани води, съобщи Франс прес.

Филипинското министерство на националната отбрана съобщи, че е издадена заповед въоръжените сили “да засилят присъствието на страната в Западнофилипинско море заради засечена китайска активност в близост до остров Пагаса” – един от островите от спорния архипелаг Спратли. То не уточни естеството на “китайската активност”.

Филипините наричат акваторията край западното крайбрежие на страната “Западнофилипинско море”, отбелязва АФП.

В района се появиха изкуствени острови, след като китайски кораб с хидравличен багер беше забелязван там през последните години, сочат американски сателитни снимки. Китайското министерство на външните работи определя тази информация като “напълно неоснователна”.

“Всяко посегателство спрямо Западнофилипинско море и всяко (разработване на незаети земи – б. ред.) там представлява заплаха за сигурността на остров Пагаса, който е част от суверенната територия на Филипините. Той също така застрашава морската среда и подкопава стабилността на региона“, подчертаха от филипинското министерство на националната отбрана.

Пекин претендира за почти целия морски маршрут, по който са превозвани търговски стоки за милиарди долари всяка година. Китай не зачита решение на трибунал на ООН от 2012 г., според което претенциите му са безпочвени. Тайван и страни членки на АСЕАН като Филипините, Виетнам, Малайзия и Бруней също имат териториални претенции за спорните води, отбелязва АФП.

Китай отказа да признае решението на арбитражния съд от 2016 г., който отхвърли неговия иск за големи участъци от Южнокитайско море и постанови, че Филипините имат суверенни права върху водите в своята изключителната икономическа зона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
16
Сподели