Фермери бесни на държавата: Излизат на голям земеделски протест

Време за прочитане:1 Минути, 14 Секунди

За спиране на украинския внос на зърно и в защита на родното производство фермери се вдигнаха на протести в редица градове из страната. От 11 ч. са започнали протести в Бургас, Враца, Видин, Генерал Тошево, Добрич, Карнобат, Монтана, Ловеч, Пазарджик, Плевен, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Стара Загора, Хасково, Ямбол и Айтос. 160 – 200 тежки селскостопански машини са по градовете и няма колона под 6 – 10 километра.

“Ако не се приемат спешни мерки, машините от областните градове ще дойдат в София и по граничните пунктове”, заяви председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Костадин Костадинов на съвместна пресконференция в БТА с ръководството на Националния съюз на земеделските кооперации в България (НСЗКБ). Той изказа извинение, че машините затрудняват движението и обясни, че напрежението е до краен предел и са наложителни спешни мерки от страна на държавата.

Производителите настояват да се знае къде се съхранява украинското зърно и най-вече то да не бъде смесвано с българската продукция. Протестът е насочен и срещу високите цени на торовете, с които се обработва почвата.

Асоциацията на зърнопроизводителите е обединила 12 членки на Европейския съюз под обща декларация, която ще бъде внесена на 15-и септември на неформален съвет на министрите на земеделието от ЕС.

Земеделците искат и намаляване на употребата на пестициди и настояват за по-голяма защита на бранша. В област Добрич недоволството е насочено и против добива на газ в Добруджа.

Планира се фермерски протест да има в 12 държави в Европа днес и в следващите два дни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели